HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 25. travanj 2019. godine    


Broj posjeta: 754054


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 07.05.2018.
Žigmanov - Zločin iz Hrtkovaca se i dalje relativizira
 
Žigmanov - Zločin iz Hrtkovaca se i dalje relativizira U povodu 26. godišnjice od održavanja mitinga Srpske radikalne stranke na kome su pročitana imena hrvatskih obitelji koje trebaju napustiti selo, poslije čega su i krenula nasilna iseljavanja Hrvata iz Vojvodine 1992. godine, lider SRS-a Vojislav Šešelj je sa svojim simpatizerima 6. svibnja krenuo u Hrtkovce.

Redarstvenici su spriječili najavljivani skup u Hrtkovcima, te je skup SRS-a održan u selu Jarak, ispred policijske blokade na putu k Hrtkovcima. Šešelj je tom prilikom kazao kako mu je želja bila provocirati vlast, izraziti svoj revolt i nepomirljivost »nad gaženjem ljudskih prava na javno okupljanje«. Također je istaknuo da mu nije bila namjera zastrašiti Hrvate, koji kako je rekao, danas čine tek 10 posto stanovništva u Hrtkovcima.

Po završetku skupa radikala došlo je do sukoba pristalica SRS-a i LDP-a, koji su razvili transparent s natpisom »Šešelj ratni zločinac«. U incidentu je ozlijeđen član predsjedništva LDP-a Đorđe Žujović. Policija je spriječila da dođe do incidenata većih razmjera, nakon čega su pristalice LDP-a napustile Jarak.

Narodnim zastupnicima Demokratske stranke koji su imali namjeru doći u Hrtkovce kako bi pružili potporu tamošnjim Hrvatima, pristup je bio onemogućen, jer ih je policija zaustavila kod naplatne rampe kod Rume. Sa zastupnicima DS-a bio je i predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov.

»MUP je održao obećanje i ulazak u Hrtkovce je bio onemogućen. Pitanje je samo je li na tom planu trebalo nešto prije toga činiti, da do skupa uopće ne dođe. Ponovno smo bili svjedoci da nije u pitanju sam događaj u Hrtkovcima, nego čitav kontekst i najvažniji moment kada su u pitanju Hrtkovci i Vojislav Šešelj. A to je relativiziranje zločina, nijekanje da je zločin nad Hrvatima i bio, što mislimo da je i najpotresnije i najžalosnije u svemu ovome. To je za predstavnike hrvatske zajednice i najvažniji moment, a ona je posljedica i činjenice da presudu Vojislavu Šešelju nitko u Srbiji od predstavnika vlasti do sada nije ni na koji način komentirao. Država Srbija nije zauzela nikakav stav kada je u pitanju presuda, sadržaj presude i ono zbog čega je presuda donijeta«, istaknuo je Žigmanov. (HR)


 


Pogledajte foto galeriju