HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 25. travanj 2019. godine    


Broj posjeta: 754054


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 08.05.2018.
Vojvođanski Hrvati na Kliofestu
 
Vojvođanski Hrvati na Kliofestu Festival povijesti - Kliofest ove godine održava se od 8. do 11. svibnja u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kao i u drugim ustanovama i institucijama koje sudjeluju u njegovoj organizaciji.

U srijedu, 9. svibnja u programu sudjeluju Slaven Bačić, Mario Bara, Mijo Marić, Tomislav Žigmanov i Robert Skenderović, koji će predstaviti Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, u nakladi Hrvatskog akademskog društva, te knjigu Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca), u nakladi Hrvatskog instituta za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Slogan je petoga Kliofesta - Čitajte povijest. U skladu je to s nastojanjima populariziranja i poticanja na čitanje općenito, a povijesnih knjiga i tekstova napose. I ovaj će put posjetitelji moći susresti mnoge hrvatske i dvadesetak stranih povjesničara. Ove je godine priređeno desetak okruglih stolova, uglavnom vezanih uz važne obljetnice: pedeset godina od studentskog bunta (1968), sedamdeset od raskida između Tita i Staljina (1948), devedeset od atentata na zastupnike Hrvatske seljačke stranke u Narodnoj skupštini (1928), stotinu od kraja Prvoga svjetskog rata i nastanka jugoslavenske države odnosno pandemije španjolske gripe (1918), stotinu i pedeset od Hrvatsko-ugarske nagodbe (1868); tu je i deseta obljetnica Desničinih susreta, važnoga mjesta razmjene mišljenja hrvatskih i srpskih povjesničara i povjesničara književnosti o hrvatsko-srpskim odnosima u suvremeno doba, kao i deseta obljetnica Modruškog zbornika.

Četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesti, povijesti umjetnosti,arheologije, etnologije... Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene. Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nekoliko promocija knjiga bit će u Knjižnici Bogdan Ogrizović i Hrvatskom državnom arhivu te nekoliko drugih mjesta u gradu.

Kliofest je godišnja manifestacija posvećena popularizaciji povijesne znanosti i srodnih struka. Prvi Kliofest održan je u Zagrebu 2014. godine. Nazvan je prema antičkoj grčkoj muzi Klio, zaštitnici povijesti.

Glavni organizatori festivala su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatski državni arhiv. Cilj festivala su popularizacija nakladničke djelatnosti na polju historiografije i srodnih znanosti i poticanje rasprave među povjesničarima o važnim pitanjima struke te općenito o mjestu i položaju povijesti i povjesničara u suvremenom hrvatskom društvu.

Za vrijema Kliofesta održavaju se okrugli stolovi, tribine, predstavljanja knjiga, predavanja, radionice koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, izložbe, filmski programi, te prodajni sajam povijesnih knjiga. Tijekom festivala obilježava se i Dan povijesti i dodjeljuju nagrade za doprinos historiografiji.

Sudionici festivala mnogi su hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva. Glavnina programa Kliofesta održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a programi vezani za obilježavanja Dana povijesti odvijaju se i u drugim hrvatskim gradovima.


 


Pogledajte foto galeriju