HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 25. travanj 2019. godine    


Broj posjeta: 754059


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 14.05.2018.
Održana sjednica Savjeta za nacionalne manjine
 
Održana sjednica Savjeta za nacionalne manjine Sjednica Savjeta za nacionalne manjine kojoj je predsjedavala predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić održana je 10. svibnja u Beogradu. Predstavnik hrvatske zajednice, predsjednik Izvršnog odbora (IO) Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Darko Sarić Lukendić iznio je ovom prilikom stavove i amandmane krovnog tijela hrvatske zajednice u Srbiji, a koji se tiču izmjena Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Na sedam zaključaka Koordinacije nacionalnih vijeća, čija je sjednica održana netom prije sjednice Savjeta za nacionalne manjine, koji se odnose na neophodne intervencije u Nacrtu zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina mjerodavna tijela odgovorila su prilično lakonski - ili da amandman nije pravno moguć ili nije u skladu s pravnim sustavom Republike Srbije, bez obrazloženja i bez ponuđenog alternativnog rješenja, prenosi Darko Sarić Lukendić.

U ime Koordinacije nacionalnih vijeća predsjednik Jenő Hajnal je zatražio od Ane Brnabić napraviti jednu sesiju na koju bi došli odgovarajući ministri te predstavnici svih nacionalnih savjeta. Premijerka je odgovorila kako će se naravno vrlo rado odazvati. Za očekivati da će da će se to dogoditi u predstojećih približno 10 dana.

Bilo je riječi i o nespojivošću obavljanja dužnosti u vijeću i pripadanja političkoj partiji. Važeći je ostao prijedlog da svatko može biti članom vijeća ali ne može biti na rukovodećoj poziciji u vijeću što podrazumijeva predsjednika i dopredsjednika vijeća, te članove izvršnog odbora, ukoliko je članom političke stranke.

Predloženi rok za raspisivanje izbora za nacionalna vijeća je između 27 srpnja i 28 kolovoza, a rok odnosno datum do kojeg će se izbori održati je najkasnije do 4. studenog ove godine.

Darko Sarić Lukendić je na sjednici Savjeta za nacionalne manjine otvorio temu koja se tiče predstojećih izbora za nacionalna vijeća, u varijanti elektorskog sustava. Ovdje postoji ograničenje i u broju elektora (izbornika) za pojedine zajednice, i u mogućnosti za ovjeru potpisa za potreban njihov broj, što je, ukazano je, svojevrsna diskriminacija.

Također, u tijeku je proces usvajanja oblika Mreže osnovnih škola. Taj proces podrazumijeva da će jedan broj škola prestati biti kao samostalne i nastaviti postojati kao izdvojeni odjeli. Dobra je vijest da niti jedna škola u kojoj postoji nastava na jeziku nacionalne manjine neće biti ugašena bez obzira na broj učenika, prenosi predsjednik IO HNV.

Glede službene uporabe jezika i pisma, u tijeku su promijene ploča s natpisima naseljenih mjesta. Uočeno je na terenu da na novim pločama izostaju nazivi mjesta na jezicima nacionalnih manjina, na što je adekvatno reagirano.


 


Pogledajte foto galeriju