HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. siječanj 2019. godine    


Broj posjeta: 715394


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 11.05.2018.
Ostvarivanje nacionalno-manjinskih prava u Srbiji lošije nego prošle godine
 
Ostvarivanje nacionalno-manjinskih prava u Srbiji lošije nego prošle godine U Izviješću Europske komisije za 2017. godinu konstatirano je da je u Srbiji mogućnost ostvarivanja nacionalno-manjinskih prava značajno lošije u odnosu na prethodnu godinu. Darko Baštovanović, predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) na predstavljanju Izviješća, održanom 8. svibnja u Novom Sadu ukazao je da osim što izmjene dva ključna zakona vezana uz nacionalne manjine kasne, državne institucije ne uvažavaju prijedloge koje dostavljaju nacionalna vijeća i civilni sektor.

U Izviješću Europske komisije u odnosu na lane puno ozbiljnije se tematizira položaj, prava i unaprjeđenje položaja pripadnika nacionalnih manjina. Veoma je važno to što se konstatira da izmjene dva ključna zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i zakona o nacionalnim vijećima kasne, kaže Darko Baštovanović.

«Već dulje vrijeme HNV ukazuje na to da su područja tradicionalno naseljena manjinskim narodima veoma nerazvijena i to je ovoga puta po prvi puta uključeno u Izviješće kao jedan od ozbiljnijih problema kada je riječ o ekonomskom i socijalnom položaju pripadnika nacionalnih manjina. Važno je i što se konstatira da se aktivnosti iz Akcijskog plana za nacionalne manjine ne provode usustavljeno na cijelome području Republike Srbije».

To će se, kaže Baštovanović, u svakom slučaju reflektirati usporavanjem eurointegracijskih procesa. Nedovoljno se obraća pozornost na prava i položaj nacionalnih manjina i ljudi koji su organizatori predstavljanja niti jednom riječju nisu spomenuli nacionalne manjine. I matične zemlje pojedinih naroda koje su članice Europske unije očekivati da se to područje unaprijedi i imaju određena legitimna očekivanja. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju