HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. siječanj 2019. godine    


Broj posjeta: 715393


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 12.05.2018.
U Čakovcu finale kviza Čitanjem do zvijezda
 
U Čakovcu finale kviza Čitanjem do zvijezda Čitanjem do zvijezda vinuli su se i ove godine učenici nastave na hrvatskom jeziku osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Nacionalni je to projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se svake godine organizira na području Hrvatske, a od prije tri godine se i Gradska knjižnica Subotica u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem pridružila ovom zanimljivom projektu za poticanje čitanja, znanja i kreativnosti.

Tročlana ekipa iz Osnovne škole «Matko Vuković» u Subotici natjecala se u testovima znanja, a jedna je članica prikazala likovni uradak na temu «Zapisi iz škrinjice sjećanja». Skupa s još oko 150 učenika , 4. svibnja u Čakovcu natjecale su se s trojicom svojim srednjoškolskim drugarima iz Gimnazije.

Iako nastava na hrvatskom u Srbiji prati jezične standarde matične zemlje, naši se učenici ipak susreću s dodatnim objektivnim problemima, kaže Bernadica Ivanković iz subotičke Gradske knjižnice.

«Djeca su nakon pročitanih djela, na školskim i međuškolskim natjecanjima ovdje kod nas, rješavala testove znanja. Na nižim razinama nije bilo problema, međutim, na državnom natjecanju u Hrvatskoj, gdje je bila potrebna i dodatna stručna literatura i gdje su postojala pitanja vezana za žargon u Hrvatskoj, možda je bilo i malo poteškoća kod nas, ali su naše cure sve to doista lijepo riješile i plasirale se u zlatnu sredinu po broju poena, što mislim da je za naše uvjete više nego zadovoljavajuće».

Osim putovanja u Čakovec, učenici iz Subotice su obišli su i znamenitosti Grada Krapine, kao dodatnu nagradu za svoj trud.

S učenicima su putovale i predstavnica Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Dajana Šimić, kao i predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Marta Vargek.


 


Pogledajte foto galeriju