HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789951


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 22.05.2018.
Medicinska sestra – odgojitelj novi obrazovni profil u nastavi na hrvatskom jeziku
 
Medicinska sestra – odgojitelj novi obrazovni profil u nastavi na hrvatskom jeziku Nastava na hrvatskom jeziku od naredne školske godine 2018./2019. bit će dostupna u tri subotičke srednje škole: Gimnaziji «Svetozar Marković» gdje se učenicima nudi Opći smjer, Politehničkoj srednjoj školi gdje će pored postojećeg profila Izvođač instalaterskih i završnih građevinskih radova, od naredne školske godine biti i Tehničar grafičke dorade i Tehničar tiska i u Srednjoj medicinskoj školi, smjer Medicinska sestra – odgojitelj.

Obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi bio je i jedna od preporuka s VII. sjednice MMO između Hrvatske i Srbije, koja je održana prije nepuna četiri mjeseca, s ciljem proširenja mreže srednjoškolskih profila. Jasna Vojnić, savjetnica predsjednika HNV-a ističe kako je ovo veoma važno. «Godinama smo pokušavali povećati mogućnost nastave na hrvatskom jeziku u srednjim školama. U prosjeku oko polovine onih koji završe osnovnu školu na hrvatskom jeziku, upisivali su srednju školu na srpskom jeziku, jer nije postojala mogućnost upisa na hrvatskom, a da je bila sukladna njihovim profesionalnim interesima. Sada se paleta srednjoškolskih profila proširila, pa su od ove školske godine, pored postojeća dva, učenicima dostupna još tri nova obrazovna profila».

U Srednjoj medicinskoj školi danas je s time u vezi održan sastanak predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća i direktora ove subotičke škole.


 


Pogledajte foto galeriju