HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. siječanj 2019. godine    


Broj posjeta: 715262


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 24.05.2018.
Žigmanov - obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi rezultat dogovora s Vučićem
 
Žigmanov - obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi rezultat dogovora s Vučićem Kada je riječ o proširenju mreže obrazovnih profila u srednjim školama, to jest otvaranju odjela na hrvatskome jeziku u subotičkoj Srednjoj medicinskoj školi, možemo s radošću konstatirati da se radi o realizaciji onoga što je dogovoreno na susretu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem 20. veljače ove godine, rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.

Žigmanov objašnjava da je jedan od problema u području obrazovanja, na koji je često ukazivano, a izravno i predočeno predsjedniku Vučiću, nedovoljan broj obrazovnih profila na srednjoškolskoj razini obrazovanja, što je učenike koji se obrazuju na hrvatskom jeziku stavljalo u neravnopravni položaj u odnosu na učenike drugih nacionalnih manjina, jer nisu u prilici imati jednake šanse.

«Ova odluka srbijanskog Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja potvrda je da se rješavanju pitanja od važnosti za hrvatsku zajednicu pristupa odgovorno, to jest da se dogovoreno i ostvaruje, vjerujemo, na obostrano zadovoljstvo. Na taj način predsjednik Vučić se očitovao kao čovjek koji ozbiljno drži do svojih danih riječi, što onda, u konačnici, dodatno ohrabruje građane hrvatske nacionalnosti i snaži povjerenje u institucije države», ističe Žigmanov.

Ovom prilikom očitovana je spremnost državnih tijela udovoljiti legitimnim zahtjevima predstavnika Hrvata u Vojvodini, a predsjednik Vučić prepoznat je kao vjerodostojni i odgovorni pregovarač, zaključuje Žigmanov.


 


Pogledajte foto galeriju