HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. siječanj 2019. godine    


Broj posjeta: 715261


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 23.05.2018.
Ministar Ružić u Subotici s predstavnicima nacionalnih manjina
 
Ministar Ružić u Subotici s predstavnicima nacionalnih manjina Tri zakona koja će u značajnoj mjeri dodatno unaprijediti položaj nacionalnih manjina u Srbiji bit će temom rasprave na jednoj od predstojećih sjednica Vlade Srbije, najavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. On se sastao s predstavnicima mađarske, hrvatske, bunjevačke, njemačke manjine i židovskog saveza u Subotici, u prostoru Mađarskog nacionalnog vijeća.

Ružić je pojasnio da je riječ o izmjenama propisa koji uređuju funkcioniranje nacionalnih vijeća, prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao i službenu uporabu jezika i pisma i podsjetio da pripadnici nacionalnih manjina čine oko 13 posto ukupnog stanovništva Srbije.

Obzirom da je ovo izborna godina za nacionalne savjete, ministar Ružić je poručio da je potrebno da nacionalna vijeća poduzmu potrebne aktivnosti i mjere kako bi svi pripadnici manjina bili obaviješteni o upisu u Poseban birački popis, a potom, kada se raspišu izbori, o postupku glasovanja.

«Nacionalni savjeti su tijela preko kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zajamčenu samoupravu u utvrđenim područjima društvenog života - obrazovanju, kulturi, informiranju, uporabi jezika i pisma i zato je važno da se građani upoznaju i budu na vrijeme informirani o svim aktivnostima tijekom ovog izbornog procesa», rekao je Ružić.

Ružić je podsjetio predstavnike nacionalnih vijeća nacionalnih manjina da se do 5. lipnja mogu prijaviti projekti koji imaju za cilj unapređenje informiranja na jezicima manjina. Ministarstvo je ove godine opredijelilo 12 puta više sredstava za ove potrebe u odnosu na prošlu godinu.

Po mišljenju predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slavena Bačića, novi zakon neće donijeti velike promjene, već je samo kristaliziranje postojećeg sustava.

«Usvojene su primjedbe o sukobu interesa, jer je bilo predviđeno da članovi političkih stranaka ne mogu biti članovi nacionalnih vijeća, sad je to izmijenjeno, te članovi tijela političkih stranaka ne mogu biti predsjednik i članovi izvršnog odbora savjeta, mogu biti članovi. Vrlo važna odredba je osigurati dostupnost posebnog popisa birača», rekao je dr. Bačić.


 


Pogledajte foto galeriju