HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. listopad 2018. godine    


Broj posjeta: 672220


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 30.05.2018.
Dan Hrvatskog sabora
 
Dan Hrvatskog sabora Trideseti svibnja dan je Hrvatskoga sabora. Na taj dan prije 28 godina utemeljen je prvi, demokratski izabran, višestranački Sabor.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je Dan Hrvatskog sabora, zastupnike je pozvao da poštuju volju naroda, osnažuju kulturu demokratske tolerancije, razumijevanja i uvažavanja jer se, ističe, jedino tako može promijeniti percepcija javnosti i vratiti njihovo povjerenje u institucije.

Taj je datum jedna od prekretnica u povijesti hrvatskoga naroda, rekao je predsjednik Sabora Jandroković u svom govoru na svečanom primanju u Hrvatskom saboru. Time su, kazao je, konačno ostvarene težnje hrvatskog naroda da ostvari slobodno društvo, na zdravim temeljima demokracije i vladavine naroda, ravnopravnosti, slobode, istine i pravednosti. Zanos hrvatskoga naroda obnovom hrvatske državnosti, na žalost, ubrzo je prekinut Miloševićevom velikosrpskom agresijom, podsjetio je Jadnroković.

Domovinski rat, naglasio je, sa svim svojim žrtvama kojima hrvatski narod mora biti vječno zahvalan, obranio je suverenu i neovisnu, demokratsku i slobodnu Hrvatsku, hrvatske institucije i pravni poredak i ostavio nam u nasljeđe vjeru u sebe i zajedničku snagu.

Povijesno saborsko zasjedanje pratilo je u slavljeničkom raspoloženju mnoštvo građana pozdravljajući pobjedu demokracije.

Slavlje se zatim nastavilo na Jelačićevu trgu gdje je održan veliki narodni skup popraćen dojmljivim domoljubnim osjećajima. Nedugo nakon toga novo hrvatsko vodstvo sastalo se s dotadašnjim dužnosnicima radi mirnog prijenosa vlasti i organiziranja republičke uprave.


 


Pogledajte foto galeriju