HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765099


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 04.06.2018.
Srijemci Srijemu u sve većem broju
 
Srijemci Srijemu u sve većem broju Sve popularnija manifestacija «Srijemci Srijemu» održana je VI. put po redu, ovoga puta u Zemunu, u uglednom teatru Madlenianum. Osim udruga iz Srijema, čiji je rad i njihova godišnja zajednička prezentacija u fokusu ove manifestacije, sudjelovale su i hrvatske udruge iz Monoštora i Tavankuta. Domaćin manifestacije bila je Zajednica Hrvata Zemuna «Ilija Okrugić».

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a poduprta je od Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Hrvatsko nacionalno veće je 2013. godine pokrenulo regionalnu manifestaciju pod nazivom «Srijemci srijemu» kada se okupljaju srijemska i hrvatska udruženja. Prve godine je manifestacija održana u Srijemskoj Mitrovici, a zatim u Šidu, Rumi, Petrovaradinu, prošle godine u Golubincima, a ove godine je po prvi put organizirana u Zemunu.

Udruženja su veoma zainteresirana raditi i organizirati ovakve manifestacije, tako da je Gradska općina Surčin jedan od glavnih kandidata gdje bi se iduće godine organiziralo jedno ovakvo druženje, kaže u ovom povodu predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić. «Mislim da su oni jedni od glavnih kandidata za održavanje ove manifestacije sljedeće godine», dodaje dr. Bačić.

Manifestaciju su prisustvom, uz predsjednika dr. Bačića sa suradnicima, uveličali i veleposlanik Republike Hrvatske Nj. E. Gordan Bakota, konzul prvog razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Hrvoje Vuković, predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Rajna Stević sa suradnicima, zamjenik veleposlanika Bosne i Hercegovine u Beogradu Zoran Perković, profesorica Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata, monsinjor Đuro Gašparović, srijemski biskup sa svećenicima, predsjednik Gradske općine Surčin Stevan Šuša i mnogobrojni Srijemci iz Srema i Hrvatske, koje ni zapaljeni autobus nije spriječio biti dragim gostima u našem i njihovom Sremu.

U ovogodišnjoj zajedničkoj manifestaciji hrvatskih i srijemskih udruženja kulture pod nazivom «Srijemci Srijemu» uz domaćina Zajednice Hrvata Zemuna, knjižare i čitaonice «Ilija Okrugić» i Društva hrvatske mladeži Zemuna, sudjelovali su i članovi srijemskih udruga kulture: Hrvatska čitaonica «Fišer» iz Surčina, Hrvatski kulturni centar «Beograd», HKC «Srijem – Hrvatski dom» iz Sremske Mitrovice, HKD «Šid»iz Šida, HKPD «Tomislav» iz Golubinaca, HKPD «Matija Gubec» iz Rume i HKPD «Jelačić» iz Petrovaradina. Kao gosti nastupili su članovi HKPD-a «Matija Gubec» iz Tavankuta i KUDH-a «Bodrog» iz Monoštora.

Manifestaciju su zajednički organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće, Zajednica Hrvata Zemuna, knjižara i čitaonica «Ilija Okrugić» i Društvo hrvatske mladeži Zemuna uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


 


Pogledajte foto galeriju