HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765098


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 02.06.2018.
Uskoro nastava na hrvatskom i u Beregu
 
Uskoro nastava na hrvatskom i u Beregu Hrvatsko nacionalno vijeće ekskluzivno najavljuje visok stupanj izvjesnosti vezanu za pokretanje nastave na hrvatskom jeziku u mjestu Bereg u općini Sombor.

U najavi se ističe kako je cijelo mjesto većinski naseljeno hrvatskim življem, međutim unatrag dugi niz godina postoji samo izučavanje predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

«Ove godine od osam učenika u generaciji od onih koji upisuju prvi razred je osam učenika, a od tih osam učenika sedam se izjasnilo kako želi pohađati nastavu na hrvatskom jeziku. Uslijedilo je to nakon posjeta i razgovora s roditeljima kolegice Jasne Vojnić i mene s ciljem da im damo najznačajnije informacije što mogu očekivati i na koji način hrvatsko nacionalno vijeće podupire i roditelje i djecu koji upišu i koji se odluče za nastavu na hrvatskom jeziku», obrazlaže predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionnog vijeća Darko Sarić Lukendić.

Kako ističe, iznimno je to radosna vijest te vjeruje da je to na tragu okolnosti da su roditelji prepoznali kakvoću nastave i zalaganje čelništva zajednice da se kroz različite poticaje daje dodatan stimulans i djeci i roditeljima.

Sarić Lukendić ukazuje kako nam «ostaje vidjeti na koji način će obrazovne institucije odnosno institucije vlasti Republike Srbije reagirati na ovu inicijativu. U razgovoru s gospođom Anamarijom Vicsek dobili smo uvjeravanja da će ovaj odjel biti odobren. Ono što je nekakva naša intencija još za godine koje su pred nama jest da u mjestu Sonta u općini Apatin također bude prepoznata kakvoća nastave na hrvatskom jeziku i naših što izvan, što unutar nastavnih aktivnosti i da onda na neki način zaokružimo mrežu osnovnih škola u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku». (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju