HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804409


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 03.06.2018.
Završen otkup dijela kuće bana Jelačića u Petrovaradinu
 
Završen otkup dijela kuće bana Jelačića u Petrovaradinu Dvosobni stan na katu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, otkupljen je za potrebe Hrvatskog nacionalnog vijeća, a u tijeku je postupak otkupa i drugog, većeg dijela zgrade u prizemlju, čime bi bio okončan projekt za koji je država Srbija izdvojila 600.000 eura, prenosi 021.rs.

«Stan na katu kuće, površine oko 60 četvornih metara, otkupljen je od prethodnog vlasnika, privatne osobe, a ostalo je još otkupiti prizemni dio zgrade, površine oko 260 četvornih metara», kaže za «Novosti» Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture i član državne komisije koja provodi taj projekt.

Jokić napominje da je u tijku proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za prizemlje zgrade, odnosno, dogovaranje o kupoprodaji s tvrtkom «Standard medija», u okviru koje je 14 suvlasnika tog prostora.

«Kad i taj postupak bude završen, Hrvatsko nacionalno vijeće, kao i druge hrvatske udruge, dobit će iznimno lijep prostor veći od 300 četvornih metara na vrlo atraktivnoj lokaciji, na uglu Beogradske i Ulice Vladimira Nazora u podgrađu Petrovaradinske tvrđave», napominje Jokić.

Poslije otkupa dijela rodne kuće bana Jelačića, u čijem se drugom dijelu nalazi još četiri privatna stana, uslijedit će uređenje budućih prostorija HNV-a, koje će također biti financirano iz proračuna, najvjerojatnije pokrajinskog. Nadzor nad tim poslovima obavit će stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika.

Inače, u državnoj komisiji za realizaciju projekta «Kuća bana Jelačića» su državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova i državne uprave Nemanja Stevanović (predsjednik) i Ivan Bošnjak. Članovi su i predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić i Siniša Jokić, u ime Grada Novog Sada.

Podsjetimo, imovinsko-pravni status ove kuće, u kojoj se 1801. godine rodio Josip Jelačić, jedan je od ključnih problema koji je kočio projekt cjelokupnog uređenja ovog kulturno-povijesnog zdanja. Naime, ovaj objekt je nacionaliziran poslije Drugog svjetskog rata i ima više vlasnika.


 


Pogledajte foto galeriju