HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789956


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 12.06.2018.
Deset godina HKUPD «Matoš» iz Plavne
 
Deset godina HKUPD «Matoš» iz Plavne Po deseti put Dani A. G. Matoša i Josipa Andrića održani su 9. i 10. lipnja u Plavni. Ova manifestacija započela je otvorenjem likovne kolonije, a kreativna radionica za djecu održana je u Vatrogasnom domu Plavna. Sljedećeg dana, u nedjelju, program je započeo otvorenjem izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji, a završen je Svečanom akademijom koja je bila posvećena desetoj obljetnici rada HKUPD «Matoš».

Hrvatsko kulturno umjetničko prosvjetno društvo «Matoš» iz Plavne utemeljena je 2008. godine kao prva hrvatska kulturna udruga u tom mjestu. Udruga ima za cilj, prije svega, očuvati hrvatski identitet, očuvati i njegovati hrvatski jezik i pismo, tradiciju, kulturu i običaje Hrvata Šokaca. Aktivno djeluje folklorna sekcija, dječji odjel, dok folklor odraslih trenutačno ne radi. Literarno-dramska sekcija je aktivna kao i povijesno-istraživačka.

Jedno od glavnih područja djelovanja Društva jest rad na oživljavanju i predstavljanju glazbenih djela dr. Josipa Andrića, čija je majka rođena u Plavni, a i on sam često je boravio u tom mjestu te mu je posvetio i operetu «Na vrbi svirala». Od 2009. Društvo organizira manifestaciju Dani Antuna Gustava Matoša i dr. Josipa Andrića, a otvorilo je i vlastitu knjižnicu i čitaonicu.


 


Pogledajte foto galeriju