HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. ožujak 2019. godine    


Broj posjeta: 740033


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 16.06.2018.
Proslavljen Dan Ivana Antunovića
 
Proslavljen Dan Ivana Antunovića Svečanom akademijom na kojoj su dodijeljene pohvalnice i nagrade najuspješnijim učenicima koji se obrazuju na hrvatskom jeziku, proslavljen je jedan od četiriju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – Dan Ivana Antunovića.

Nagradu «Crvena kravata» za učenika generacije dobila je Lucija Ivković Ivandekić, učenica OŠ «Ivan Milutinović». U okviru svečanosti, pohvaljeno je i nagrađeno troje profesora i mentora koji su se u protekloj školskoj godini posebno istaknuli vlastitim radom i zalaganjem u nastavi na hrvatskom jeziku. To su Ana Gaković, Nevenka Tumbas i Sanjin Ivašić.

Svečanosti, koja je održana u subotičkoj Gradskoj kući, prisutna je bila i ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak. Ona je istoga dana ranije bila na potpisivanju Memoranduma o osnivanju lektorata za hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Novome Sadu.

Ministrica Divjak je poručila kako će osnivanje lektorata poboljšati kakvoću nastave na hrvatskom jeziku, ali i da je to put za dostizanje reciprociteta u obrazovanju pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, s obzirom da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji katedra za srpsku književnost.

Da je na području obrazovanja u posljednjih pola godine puno učinjeno potvrdio je i predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić, koji je u obraćanju, među ostalim, naglasio i da je Memorandum kruna tih pomaka.

Prije svečane akademije u Gradskoj kući, ministrica je posjetila Hrvatsko nacionalno vijeće gdje se sastala s predstavnicima HNV-a te ravnateljima osnovnih i srednjih škola i predškolske ustanove u kojoj se odvija nastava na hrvatskom jeziku.


 


Pogledajte foto galeriju