HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765091


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 27.07.2018.
Održan okrugli stol u Bosilegradu na temu manjinskih medija
 
Održan okrugli stol u Bosilegradu na temu manjinskih medija U Bosilegradu je 25. srpnja 2018. organiziran okrugli stol na temu manjinskih medija, s posebnim osvrtom i ukazom na stanje i perspektive medija koji izvještavaju na bugarskom jeziku. Okrugli stol je organiziran od strane Bugarske telegrafske agencije (БТА) i udruge građana «Glas» (СДРУЖЕНИЕ ГЛАСС) iz Bosilegrada koje zastupa interese bugarske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Okupio je pedesetak relevantnih sudionika, kako predstavnika medija, civilnog sektora, nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, eksperata iz oblasti manjinskih prava, državnih institucija Srbije, diplomacije te zainteresirane javnosti.

Razgovaralo se u okviru dva panela od kojih se prvi odnosio na ulogu i djelovanje Nacionalnog vijeća bugarske nacionalne manjine kada su u pitanju mediji na bugarskom, a drugi panel se odnosio na dobre prakse u funkcioniranju manjinskih medija i općenito o ulozi manjinskih medija u cjelokupnoj medijskoj sferi. Moderator oba panela je bio Aleksandar Dimitrov, predsjednik udruge «Glas» iz Bosilegrada.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov bio je uvodničar u okviru drugog panela okrugloga stola. On je na početku istaknuo da, iako postoje specifičnosti svake manjine, postoje ujedno i problemi koji su slični manjinskim zajednicama pa tako i u informiranju na materinskim jezicima i, općenito, medijskoj sferi. Istodobno Žigmanov je rekao i da je osiguravanje slobodnoga djelovanja manjinskih medija i dio šireg konteksta slobode medija i vladavine prava, što je u posljednjem izvješću Europske komisije apostrofirano kao svojevrstan i kompleksan problem u Srbiji s brojnim deficitima.

Predsjednik DSHV-a je rekao da su mediji važan resurs za očuvanje etnokulturoloških osobitosti, razvoj građanskih kompetencija i čimbenik su integracije manjina u društva, te da je za dobro funkcioniranje ovoga polja neophodan partnerski odnos države i institucija nacionalnih manjina. Žigmanov je istaknuo da u ovome području još uvijek postoje problemi, te da država legitimne zahtjeve manjinskih skupina, pa i hrvatske, ne smije doživljavati kao vid neprijateljstva. Osvrćući se na pitanje demokratske participacije nacionalnih manjina, Žigmanov se osvrnuo na činjenicu da se u komisijama za raspodjelu proračunskih sredstava namijenjenih za nacionalne manjine, ne nalaze i predstavnici nacionalnih manjina, te da se u tom slučaju može govoriti jedino o neprimjerenoj isključenosti.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća skupu je nazočio međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović.

Sudionici su se složili da su ovakvi skupovi i više nego potrebni, da je neophodno da se još više jača kako dijalog između predstavnika manjina i države, tako da se intenzivira i razmjena iskustava između samih manjinskih skupina.


 


Pogledajte foto galeriju