HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765100


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec kolovoz   

| 03.08.2018.
Svi mi skupa činimo Srbiju
 
Svi mi skupa činimo Srbiju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) želi predstaviti promotivni spot «Svi mi, zajedno, činimo Srbiju» u okviru informativne kampanje o novinama kojima unaprjeđuje prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina, kao i o njihovim mogućnostima u susret izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina...

Spot predstavlja najvažnije novine zakona donesenih tijekom proljetnog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srbije, i to: Zakonom o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakonom o službenoj uporabi jezika i pisma, kao i dijelom Zakonom o matičnim knjigama.

Među novinama su:

- Donošenje politika u skladu s potrebama manjina. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama omogućuje se dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti, čime se građanima osigurava pravo na očuvanje posebnosti, kao izražavanje, čuvanje i njegovanje pripadnosti određenoj nacionalnoj manjini.

- Učinkovitiji nacionalni savjeti nacionalnih manjina i njihov transparentniji rad. Izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina jasnije su definirane ovlasti nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, smanjenje prekomjerne politizacije i transparentniji rad nacionalnih savjeta.

- pozitivna diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u pogledu zapošljavanja. Težnja je nastaviti s ovom aktivnosti do postizanja odgovarajuće zastupljenosti zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima teritorijalne organizacije.

- Ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina. Propisano je da se u naseljenim mjestima u općini ili gradu u kojima nacionalna manjina dostiže 15 posto ukupnog stanovništva, nazivi ulica, trgova, naseljenih mjesta i drugi toponimi ispisuju na jeziku te manjine.

- Osiguravanje mogućnosti da se manjinski narodni zastupnik obrati na svom jeziku u Narodnoj skupštini Srbije.

Istodobno, u spotu MDULS podsjeća sve pripadnike nacionalnih manjina koji se žele upisati u Posebni popis birača, a koji ispunjavaju opće uvjete za stjecanje biračkog prava u Republici Srbiji, da time stječu pravo birati i biti birani na izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina koji će biti raspisani u kolovozu, a održani na jesen ove godine.

Spot možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu MDULS:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=mDxaVsx2-4s


 


Pogledajte foto galeriju