HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804402


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 26.06.2018.
Godišnja skupština KD «Ivan Antunović» iz Subotice
 
Godišnja skupština KD «Ivan Antunović» iz Subotice Redovita godišnja skupština Katoličkog društva (KD) «Ivan Antunović» iz Subotice održana je 4. lipnja, u pastoralnom centru Augustinianum. Na skupštini je jednoglasno usvojeno Izvješću o radu Društva i Financijsko izvješće za 2017. te Plan i program za 2018. godinu. Predsjednik udruge vlč. dr. Ivica Ivanković Radak je naglasio kako je Društvo u 2017. godini realiziralo svoje redovite manifestacije.

Najveći dugoročni projekt Društva je podizanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici, koji se realizira u suradnji s HNV-om i ZKVH-om. Glede toga projekta za ovu godinu je u planu izlijevanje spomenika u bronci, ukoliko se prikupe sredstva, jer je riječ o zahtjevnom financijskom koraku.

Govoreći o projektu postavljanja biste svećenika i pjesnika Alekse Kokića, podsjetio je da je u 2017. bista izlivena u bronci, da su osigurana sva potrebna sredstva za njezino postavljanje, ali se već punih deset mjeseci čeka na dozvolu Grada Subotice. S tim u vezi, sa žaljenjem je konstatirao otežanu komunikaciju i odugovlačenje od strane Gradske uprave.

Ivanković Radak je iznio i prijedlog glede višegodišnjeg projekta Društva – uređenja Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić u Subotici, koja je prvotno nastala kao knjižnica zavičajnog karaktera. Radi bolje dostupnosti i sistematizacije građe, potrebno je napraviti katalogizaciju prema suvremenim normama te objediniti cjelokupni fond knjižnice u zajedničku elektroničku bazu, jer jedna od velikih poteškoća je što se fond knjižnice trenutno nalazi na nekoliko lokacija.

Društvo Ivan Antunović ima i razvijenu nakladničku djelatnost. Za 2018. godinu, uz stalne periodične publikacije – mjesečnik Zvonik i godišnjak Subotička Danica, u planu je tiskanje knjige sabranih tekstova iz Zvonikove rubrike Povijesni kutak autora Stjepana Beretića, te u sunakladi sa Župom Presvetog Trojstva u Somboru, i spomenice istoimene župe.

Skupština je usvojila i Pravilnik o postupku dodjele Nagrade Ivan Antunović. Radi se o priznanju koje je utemeljeno 1991. godine, pod nazivom Antušova nagrada, a dodjeljuje se za postignuta ostvarenja i kao poticaj za daljnji rad na području povijesti, kulture i duhovnosti među Hrvatima u Bačkoj: zaslužnom pojedincu, zaslužnoj udruzi ili neformalnoj zajedničkoj inicijativi i brojnoj obitelji, koji su se istakli svojim doprinosom i djelovanjem na vjerskom, kulturnom i društvenom polju. Izvršena je zamjena člana Nadzornog odbora, te je jednoglasno izabran novi član.

Na kraju skupštine članovi su u raspravi iznijeli svoja viđenja o daljnjem radu Društva. (HR)


 


Pogledajte foto galeriju