HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789950


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec kolovoz   

| 25.08.2018.
Žigmanov - Svi pomaci u položaju Hrvata posljedica angažiranja Vučića
 
Žigmanov - Svi pomaci u položaju Hrvata posljedica angažiranja Vučića Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država ispunila svih 26 zahtjeva za poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov ocijenio je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao kao vjerodostojan, angažiran i odgovoran u rješavanju zahtjeva hrvatske zajednice, ali je ocijenio da sve preuzete obveze ipak nisu riješene, prenose zagrebački mediji.

«Mislim da trebamo biti ponosni time što činimo za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji. Mi izlazimo sa 100 posto završenom listom, svih 26 zahtjeva smo ispunili», rekao je Vučić novinarima u Zrenjaninu.

On je kazao da će za 20 dana predstaviti zahtjeve koji su ispunjeni i što je sve urađeno da se «Hrvati u Srbiji osjećaju dobro i da poštuju ovu zemlju».

Ti zahtjevi predviđeni su Subotičkom deklaracijom o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, koju su 20. lipnja 2016. potpisali tadašnji premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Komentirajući Vučićevu izjavu predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je rekao da su zahtjevi koje je predsjednik Srbije nabrojao realizirani zahvaljujući upravo «Vučićevom neposrednom angažiranju».

Kako javlja Hina, pozivajući se na portal Nacional, Žigmanov je naveo da je «riječ o konkretnim problemima s kojima su se pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji suočavali» u kontekstu ostvarivanja manjinskih prava.

Žigmanov je naglasio da i predsjednik Srbije ukazuje na problem «povratka Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici tamošnjoj hrvatskoj zajednici».

Čelnik DSHV-a je istaknuo i da «Hrvati u Srbiji još bilježe i probleme u ostvarivanju svojih prava».

Predsednik DSHV-a podsjetio na prvu točku Subotičke deklaracije o unaprjeđenju bilateralne zaštite manjina – hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj – u kojoj se «izričito govori i o zastupljenosti manjina u zakonodavnoj sferi vlasti na svim razinama, te u izvršnoj na lokalnoj razini».

«To još nije riješeno», naglasio je Žigmanov i sugerirao da tome treba pridružiti i «pitanje razmjerne zastupljenosti (Hrvata) u tijelima državne uprave» u Srbiji, kao i na «prava na službenu uporabu jezika i pisma».

Kao jedini predstavnik hrvatske manjinske zajednice u aktualnom sazivu Skupštine Srbije, Žigmanov naglašava kako hrvatska zajednica u Srbiji sve pomake vidi kao «posljedicu neposredne angažiranosti predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića».


 


Pogledajte foto galeriju