HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 803771


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 10.09.2018.
Za učenike hrvatskih odjela do škole 30 km
 
Za učenike hrvatskih odjela do škole 30 km Odobrenje za formiranje odjela na hrvatskom jeziku u Beregu moguće je dobiti ukoliko se za to izjasni najmanje pet roditelja. U protivnom, kao što je sada sa službeno tri izjašnjena roditelja, šanse za formiranje odjela na hrvatskom jeziku u Beregu su na nedostižnom minimumu.

Nakon zajedničke izjave roditelja o upisu u odjel na hrvatskom u Beregu, ona je poslana pokrajinskim instancama, čija se odluka očekuje. U Hrvatskom nacionalnom vijeću izražavaju sumnji da će do odobrenja doći. Iz resornog ministarstva poručuju da ukoliko žele, roditelji mogu svoju djecu upisati u hrvatski odjel u Monoštoru, ali u HNV-u ukazuju kao je to preveliki napor za učenike, obzirom na udaljenost škole, u ovom slučaju cielih 30 kilometara.

Odobrenje za formiranje odjela u Srbiji je moguće ukoliko ima najmanje pet učenika, dok je u Hrvatskoj odjel moguće formirati i s jednim učenikom, što je velika pogodnost za tamošnju srpsku zajednicu, ističu u HNV-u.

U ranije provedenoj anketi, izjasnio se veći broj roditelja za nastavu na hrvatskom u Beregu, ali je, kako je već javnost obaviještena od HNV-a, vršena tlaka da se anketa ponovi. Nakon ponavljanja, rezultati su u tolikom mjeri lošiji, da kako vidimo, odjel vjerojatno neće biti formiran, s ogorčenjem konstatiraju u HNV-u. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju