HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804410


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 20.09.2018.
U izbornoj godini promijenjeni uvjeti za održavanje izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina
 
U izbornoj godini promijenjeni uvjeti za održavanje izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina Jedno od načela koja vrijede u državama stabilne i razvijene demokracije jest da se u godini u kojoj se održavaju izbori ne mijenjaju izborna pravila kao ni procedure koje zahtijeva izborni proces. Ovo načelo je brutalno suspendirano kada je riječ o izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina koja se biraju elektorskim putem, ukazano je u priopćenju Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

U priopćenju se dalje navodi kako je do sada izjavu o podrški elektoru mogla ovjeriti za to ovlaštena osoba koja radi u javnoj upravi (općinski činovnici te djelatnici sudova – široka i razgranata mreža velikog broja osoba), a prema Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, koji je usvojen u Narodnoj skupštini 20. lipnja 2018., člankom 101. je propisano da «potpisi za podršku elektora moraju biti ovjereni od tijela nadležnog za ovjeru potpisa», što je u Republici Srbiji institucija javnog bilježnika. Izbori za nove sazive nacionalnih vijeća nacionalnih manjina raspisani su za manje od dva mjeseca nakon usvajanja spomenutog zakona.

Na prvi pogled ne velika izmjena, no uvelike je usložnila i otežala proces ovjere potpisa podrške za elektore i tako posredno pridonijela da se izborno pravo pripadnika nacionalnih manjina dovede gotovo do besmisla. To napose vrijedi kod onih nacionalnih manjina koje svoja nacionalna vijeća biraju elektorskim putem – za hrvatsku zajednicu, a da bi izbori uopće bili održani i izabran novi saziv HNV-a, znači da javni bilježnici moraju ovjeriti više od 3.600 izjava podrške građana. Naime, relativno mali broj javnih bilježnika i mjesta njihovih sjedišta za mnoge građane hrvatske nacionalnosti, napose za one iz ruralnih područja, te iz velikih gradova gdje su Hrvati u teritorijalnom smislu izuzetno disperzirani, predstavlja veliku zapreku za ostvarivanje izbornog prava. U središtu je problema pitanje kako složenosti procedure tako i dostupnosti ostvarivanja izbornog prava. Usto, u ruralnim područjima je dodatni problem i to što je sezona jesenjih poljoprivrednih poslova u punom jeku.

Naravno, odgovornost za gore spomenuto pitanje složenosti i dostupnosti izbornog prava za Hrvate u Srbiji nije na javnim bilježnicima – iskustvo koje imamo u okviru predizborne platforme «HRvati ZAjedno» i više je nego pozitivno, osobito u suradnji s javnim bilježnicima iz Subotice. Problem je u lošem zakonskom rješenju. Ono što također mora brinuti jest da srbijanska javnost, koja je i više nego nezainteresirana kada je riječ o izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina, uopće nije registrirala ovaj problem, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a.


 


Pogledajte foto galeriju