HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804418


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 11.09.2018.
Deseta «Smotra hrvatskih tamburaških sastava» u Mirgešu
 
Deseta «Smotra hrvatskih tamburaških sastava» u Mirgešu Deseta po redu Smotra hrvatskih tamburaških sastava održana je proteklog vikenda u Mirgešu, mjestu pokraj Subotice. Pet orkestara, tri iz Srbije te po jedan iz Hrvatske i Mađarske, prikazali su umijeće za oko dvije stotine ljubitelja tambure koji su ispunili prostor pred lokalnim Domom kulture. Smotru organizira Tamburaška sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva «Ljutovo».

Velikom većinom mladi izvođači pokazali su da tambura kao glazbalo ima budućnost. Na desetoj po redu smotri u Mirgešu, ili Ljutovu, pod kojim je nazivom još ovo mjesto poznato, nastupilo je pet tamburaških sastava, TS «Ruže iz Subotice», TS «San» iz Subotice, Tamburaški sastav domaćina HKUD-a «Ljutovo», potom iz Hrvatske - ŽTS «Liberta» iz Kaptola, a u Mađarskoj, orkestar se okupio iz nekoliko mjesta - Baje, Pečuha i Mohača, koji su izveli nekoliko instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih skladbi, kojima su predstavili glazbeno naslijeđe svoga kraja.

Smotra tamburaških orkestara je značajna za pučki kulturni iskaz, što potvrđuje veliki broj posjetitelja svake godine, kaže organizator, domaćin smotre i voditelj tamburaške sekcije HKUD «Ljutovo» Marinko Šimić.

Tamburaška sekcija pri HKUD-u «Ljutovo» djeluje od 2004. godine i trenutačno okuplja desetak tamburaša.


 


Pogledajte foto galeriju