HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765103


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 08.10.2018.
Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti
 
Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti Danas je Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s Jugoslavijom.

U povodu Dana državnosti predsjednici Sabora i Vlade polažu vijence na Mirogoju i Krematoriju, a zatim ispred zgrade hrvatske vlade na Trgu svetoga Marka sudjeluju na svečanoj ceremoniji velike smjene straže. U povodu Dana neovisnosti i Sabor otvara svoja rata za sve posjetitelje.

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno niti jedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), te da za Republiku Hrvatsku nije valjan ni jedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji. Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica.


 


Pogledajte foto galeriju