HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. travanj 2019. godine    


Broj posjeta: 753201


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 11.10.2018.
Praznik zajednice – Dan rođenja bana Jelačića
 
Praznik zajednice – Dan rođenja bana Jelačića Proslava jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića bit će održana u utorak, 16. listopada, u Novom Sadu. Program počinje svetom misom u crkvi svetoga Jurja u Petrovaradinu koja će biti služena od 18 sati.

Nakon svete mise, u 19 sati i 30 minuta u Amfiteatru na SPENS-u, u Novom Sadu, bit će održan prigodan kulturno-umjetnički program. Sudjelovat će dječja kreativna «Petrovaradionica», mješoviti pjevački zbor, Jelačićeva tamburaška mornarica i klapa Društva, uz goste – žensku pjevačku skupinu Hrvatskog kulturnog centra «Bunjevačko kolo» iz Subotice. Nakon toga bit će upriličen domjenak u predvorju ispred Amfiteatra. Organizatori proslave su Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD «Jelačić» iz Petrovaradina. Najmlađi članovi petrovaradinske udruge «Jelačić» uz nadzor Branke Dačević i Milana Mikuljana, uvježbavaju igrokaz «Pred nosom strašnog bana» koji će biti izveden u svečanom programu povodom Dana rođenja bana Jelačića, praznika hrvatske zajednice.

Grof Josip Jelačić Bužimski rođen je 16. listopada 1801. u Petrovaradinu, a preminuo je u 20. svibnja 1859. u Zagrebu. Bio je general i ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. godine i jedan je od najznačajnijih političara u cijeloj povijesti Hrvata. U Hrvatskoj se slavi kao nacionalni junak. Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine.


 


Pogledajte foto galeriju