HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789960


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 22.10.2018.
EP usvojio amandmane Petir: Srbija ne može u EU dok ne zaštiti prava hrvatske manjine i prestane suditi hrvatskim braniteljima
 
EP usvojio amandmane Petir: Srbija ne može u EU dok ne zaštiti prava hrvatske manjine i prestane suditi hrvatskim braniteljima Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je «Izvješće o izvješću Komisije o Srbiji za 2018. godinu». U izvješće su u vidu kompromisnih amandmana uvrštena i četiri amandmana koje je, s kolegama, podnijela hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

U njima se ističe nedostatak napretka u pogledu zaštite prava nacionalnih manjina, te se, sukladno tome, naglašava da je promocija i zaštita ljudskih prava, uključujući prava
nacionalnih manjina preduvjet pridruživanja Srbije Europskoj uniji.

Petir je bila stava da Srbiji ne treba otvoriti pregovore dok se ne riješe sporna pitanja koja zadiru u pravnu stečevinu EU, no kako od Vlade Zorana Milanovića nije bilo volje da se takvi uvjeti postave, Srbija je pregovore otvorila. Stoga se u dijelu teksta posvećenom rješavanju ratnih zločina, temeljem amandmana zastupnice Petir poziva Europsku komisiju i države članice da ulože značajnije napore da se otvorena pitanja ratnih zločina riješe tijekom pregovaračkog procesa.

Od početka svoga mandata Petir redovito postavlja zastupnička pitanja Europskoj komisiji vezana za status Hrvata u Vojvodini (Srbiji). Od Europske je komisije zahtijevala da se zaštiti pravo Hrvata u Vojvodini na jezik, kulturu i obrazovanje na materinjem jeziku. Upozorila je EK i na gašenje Radio Subotice, kao i na fizičko nasilje nad pripadnicima hrvatske nacionalnosti. Također se osvrnula i na govor mržnje u srbijanskim medijima. Ove je godine u travnju uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji reagirajući na prijetnje i uvrede ratnog zločinca i zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja upućene predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Petir smatra kako je Šešelju mjesto u zatvoru, a ne u srbijanskoj skupštini.

(narod.hr)


 


Pogledajte foto galeriju