HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789959


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 24.10.2018.
Održan seminar Federalne unije europskih manjina (FUEN)
 
Održan seminar Federalne unije europskih manjina (FUEN) Seminar Federalne unije europskih manjina (FUEN) održan je od 18. do 20. listopada, u mađarskom selu Pilisszentkereszt/Mlynky. Program seminara je kao i prethodnih godina bio interdisciplinarnog karaktera, ali je poseban naglasak na ovogodišnjem seminaru stavljen na značaj i ulogu materinskoga jezika u očuvanju identiteta nacionalnih manjina.

Domaćin ovogodišnjeg po redu 21. seminara bila je Slovačka samouprava u Mađarskoj.

Osim radnih panela, koji čine središnji dio seminara, sudionicima su upriličene i studijski posjeti mađarskom parlamentu u Budimpešti i posjeti kulturnim institucijama slovačke manjine u Mađarskoj. Studijski posjet parlamentu u Budimpešti bio je veoma značajan jer su sudionici seminara imali prilike upoznati se s mađarskim modelom zaštite nacionalnih manjina i da od manjinskih zastupnika u parlamentu osobno čuju o njihovom radu.

Kako je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini član FUEN-a od 1990-ih godina prošloga stoljeća, te time i jedan od najaktivnijih sudionika Radne skupine za slavenske manjine, on je i ove godine imao svoju delegaciju. Službeno izaslanstvo DSHV-a činili su ekonomist Ivan Budinčević i politolog Darko Baštovanović.

Baštovanović je istaknuo kako u Republici Srbiji postoji lista problema s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina. Izdvojio je neintegriranost hrvatske manjine u društveni i politički sustav, nesudjelovanje u procesu donošenja odluka, nezastupljenost u predstavničkim tijelima, te veliku etničku distancu koja postoji spram hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, kao i miješanje države u identitetska pitanja.

Baštovanović je naglasio i da je položaj Hrvata u Republici Srbiji dijelom sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa, što se često prešućuje, jer i Hrvatsku i Srbiju obvezuju bilateralni sporazumi o zaštiti manjina te predstavlja svojevrsni standard uzajamnog unaprjeđenja položaja nacionalnih manjina. Baštovanović je podcrtao da je Hrvatska obveze proistekle iz sporazuma pretočila u zakonsku praksu i u potpunosti ih provela, dok Srbija i dalje nastavlja ignorirati sporazume.

Sudionici seminara složili su se da će Radna skupina za slavenske manjine nastaviti pratiti
situaciju u europskim državama kada su u pitanju nacionalne manjine, te da će nastojati da se razviju novi mehanizmi kako bi se unaprijedio položaj nacionalnih manjina. (DSHV/HNV)


 


Pogledajte foto galeriju