HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789958


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 27.10.2018.
Kazališni festival jezičnih manjina svijeta od 5. do 12. studenog u Novom Sadu

Kazališni festival jezičnih manjina «Sinerdži» (Synergy) bit će održan od 5. do 12. studenog u Novom Sadu, u Novosadskom kazalištu i u Galeriji Matice srpske.

«Drugo izdanje festivala dovest će u Novi Sad nekoliko izvrsnih trupa koje se u svojim sredinama, na manjinskom jeziku i na kazališni način, bave malim čovjekom zatečenim u velikom svijetu, s ljubavnim, identitetskim, socijalnim, jezičnim, političkim i svim drugim problemima koje zapravo, ispostavi se, ima svako od nas», rečeno je na pres konferenciji, tijekom koje je najavljen događaj.

Publika će tako moći vidjeti desetak neobičnih jezično-teatarskih kombinacija: Slovence iz Trsta, Srbe iz Budimpešte, Ruse iz Tel Aviva, Tatare iz Buinska u Rusiji, Jermene iz Istanbula, Mađare iz Svetog Đorđa u Rumunjskoj i Beregova u Ukrajini, Marinu Abramovič na rumunjskom i Marlen Ditrih na talijanskom.

Na otvorenju publika će imati priliku gledati predstavu «Ventilator», u koprodukciji Novosadskog kazališta i Gledališča Koper iz Slovenije.

Tijekom festivala bit će upriličena dvodnevna konferencija, 9. i 10. studenog u Galeriji Matice srpske, na kojoj će biti formirana Asocijacija manjinskih teatara svijeta.

Festival «Sinerdži» dijelom je projekta «Novi Sad – Europska prijestolnica kulture 2021».


 


Pogledajte foto galeriju