HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789950


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 30.10.2018.
Javna rasprava o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu
 
Javna rasprava o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu. Rasprava traje do 3. studenoga 2018. godine.

eSavjetovanje o predmetnom Zakonu dostupno je na internetskoj poveznici https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=9171.

Prema novom Zakonu o hrvatskom državljanstvu, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova pustilo u javnu raspravu, do hrvatske domovnice moći će se lakše nego dosad.

Novi hrvatski državljani moći će lakše, jednostavnije i brže dobiti hrvatsku putovnicu. Prema novim dopunama i izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo u javnu raspravu, u odnosu na postojeći Zakon nekoliko je značajnih promjena.

Ukida se uvjet poznavanja hrvatskog jezika za dobivanje državljanstva za potomke iseljenika i njihove bračne drugove, kao i ograničenje prema kojem su državljanstvo mogli dobiti samo preci iseljenika do 3. koljena. Iseljenicima se, preciziraju, smatraju osobe koje su iz Hrvatske iselile prije 8. listopada 1991. godine.

Predlaže se pojednostavljenje izvođenja dokaza za pripadnike hrvatskog naroda koji ne raspolažu osobnim dokazima o pripadnosti hrvatskom narodu, a za čije je roditelje nedvojbeno utvrđena pripadnost hrvatskom narodu.

Novim prijedlogom Zakona povećava se i dobna granica za prijavu u evidenciju hrvatskih državljana do navršene 21. godine života osobe koja je dosad bila do 18. godine. Na taj će se način dati mogućnost da osoba sama podnese prijavu za svoj upis u knjigu državljana ukoliko su njezini roditelji navedeno propustili učiniti do njezine punoljetnosti.

Predložena je izmjena odredbe o redovitom načinu stjecanja hrvatskog državljanstva na način da se ne uvjetuje poslovnom sposobnošću osobe.

Novost je i polaganje prisege koje će se organizirati jednom godišnje, na državne blagdane, a hrvatsko državljanstvo izdavat će gradovi, županije i nadležna tijela RH u inozemstvu.

Javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu trajat će do 3. studenog.


 


Pogledajte foto galeriju