HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804418


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 04.11.2018.
U Srbiji u 7 sati počeli izbori za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.
 
U Srbiji u 7 sati počeli izbori za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina. Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju svoje predstavnike za Nacionalne savjete nacionalnih manjina. Lista HRvati ZAjedno apsolutni je pobjednik...

Sa 77 glasova ZA od jednakog broja prisutnih izbornika, lista okupljena u koaliciji HRvati ZAjedno na čelu s nositeljicom liste Jasnom Vojnić, apsolutni je pobjednik izbora za HNV.
Izbori su protekli u fer i korektnoj atmosferi, uz odličnu suradnju s djelatnicima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je bilo organizator izbornog procesa.

Članove Savjeta 18 nacionalnih manjina bira na neposrednim izborima, a četiri - hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština. Te četiri elektorske skupštine održane su u Beogradu od 12 sati. Njihov broj zavisi od brojnosti nacionalne zajednice - minimalan je 15, a maksimalan 35. Nacionalne manjine do 10.000 ljudi biraju 15 članova Savjeta, do 20.000 - 19, do 50.000 - 23, a ukoliko ih je između 50 i 100.000 biraju 29 članova Savjeta.

Sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, biraju 35 predstavnika. Prestavnici poljske i ruske zajednice do sada nisu imali formirane savjete.

Najviše listi - sedam, odnosno šest podnijeli su Rusini i Albanci. Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumunji i Slovaci po četiri, Aškalije, Egipćani, Nijemci i Česi po tri liste, Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dvije, dok su grčka, poljska i slovenska manjina prijavile po jednu.

Sve četiri elektorske skupštine na kojima pripadnici hrvatske, makedonske, crnogorske i ruske nacionalne manjine biraju predstavnike za Nacionalne savjete počele su rad danas u podne. Te četiri manjinske zajednice, koje glasuju na elektorskim skupštinama u Beogradu, imaju 44.424 glasača upisanih u Posebni popis birača.

Predstavnici ostalih 18 manjina, na današnjim trećim redovitim izborima za Nacionalne savjete predstavnike biraju neposrednim putem, a za 467.454 birača jutros u sedam sati, diljem Srbije otvoreno je 926 glasačkih mjesta.

Crnogorska i ruska manjina predstavnike bira na skupštinama organiziranim u Domu Narodne skupštine, a hrvatska i makedonska u starom parlamentu u ulici Kralja Milana u Beogradu.

U tu svrhu za glasovanje za crnogorski Nacionalni savjet tiskano je 115 listića, za makedonski 79, ruski 103 i hrvatski 82.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je na izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina jutros u 7.00 sati otvoreno svih 926 biračkih mjesta u 130 gradova i općina i istaknuo da očekuje dobar odaziv građana.

Ružić je za RTS rekao da su ovi izbori praznik demokracije za nacionalne manjine i da 512.000 upisanih birača ima priliku na njima afirmirati svoju kulturu, jezik, tradiciju...

Rezultati izbora putem elektorskih skupština će biti poznati već danas. Za neposredne izbore Republička izborna komisija ima rok do 8. studenog u 20 sati za proglasiti rezultate.


 


Pogledajte foto galeriju