HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789962


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 05.11.2018.
Hrvatska manjina prva završila glasanje, potom i makedonska
 
Hrvatska manjina prva završila glasanje, potom i makedonska Hrvatska zajednica prva je završila izbore za članove Nacionalnog savjeta, a njezini predstavnici su nakon elektorske skupštine održane u Beogradu izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom.

Lista «HRvati ZAjedno», čija je nositeljica diplomirana psihologinja i dosadašnja savjetnica predsjednika HNV-a Jasna Vojnić, pobijedila je na izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ta je lista na današnjoj elektorskoj skupštini bila jedina koja se kandidirala, te će predloženih 29 elektora s te liste imati sva vijećnička mjesta u novom Vijeću.

Na skupštini je sudjelovalo 77 od ukupno 82 elektora koliko ih je u ranijem procesu prikupljanja potpisa potpisa ostvarilo taj status. Od 77 nazočnih elektora, 76 bilo je onih koji su okupljeni oko platforme »HRvati ZAjedno«. Preostali nazočni elektor bio je predstavnik udruge Hrvatska nezavisna lista iz Subotice, dok troje elektora okupljenih oko Hrvatskog građanskog saveza iz Novog Sada nisu bili nazočnima skupštini. Kandidati s liste »HRvati ZAjedno« podržani su sa svih 77 glasova.

Među 29 izglasanih vijećnika najviše ih je, sedamnaestero, iz Subotice i okolice (Jasna Vojnić, Mirko Ostrogonac, Josip Bako, Matilda Pelhe, Ladislav Suknović, Mira Tumbas, Martina Stantić, Slavko Benčik, Margareta Uršal, Darko Sarić Lukendić, Lazar Cvijin, Miroslav Kujundžić, Svetislav Milanković, Ivan Budinčević, Dajana Šimić, Melita Bašić Palković, Vojislav Temunović), šestero ih je iz Srijema (Krunoslav Đaković, Snežana Đaković, Zlatko Načev, Josip Čačić, Boris Udovčić, Darko Vuković), troje iz Sombora i okolice (Željko Šeremešić, Snežana Periškić, Alojzije Firanj), dvoje iz Podunavlja (Željko Pakledinac, Renata Kuruc) i jedan iz Banata (Goran Kaurić).

Nositeljica liste «HRvati ZAjedno» Jasna Vojnić je u svojemu nastupnom govoru istaknula da novi saziv HNV-a mora biti stjecište svih onih kojima je do napretka i razvoja hrvatske zajednice stalo, «košnica» ljudi koji kreiraju razvojne programe unutar zajednice, centar koji ima plansko djelovanje spram mladih i oslonac koji skrbi o Hrvatima iz svih krajeva Republike Srbije.

«HNV će ravnomjerno razvijati institucije i u Banatu i Srijemu i Bačkoj, odgovorno upravljati ustanovama čiji je osnivač, nastojati osigurati dodatna sredstva iz drugih fondova za razvoj zajednice i racionalno se odnositi spram financijskih sredstava s kojima raspolaže. Vijeće mora biti spona s Crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama. Vijećnici i elektori novog saziva HNV-a moraju i dalje odražavati zajednicu čiji su članovi lojalni građani Republike Srbije koji u punoj snazi doprinose procesu europskih integracija. U konačnici, HNV mora nastojati stvoriti uvjete da naše obitelji imaju razloga ostati živjeti ovdje. Tako što očekujemo od svakog vijećnika, ali i elektora na čiju suradnju i angažiranost i dalje računamo», rekla je Vojnić.

Okosnicu platforme «HRvati ZAjedno» činio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, a potporu im je dalo više hrvatskih udruga i istaknutih pojedinaca iz hrvatske zajednice. Predsjednik DSHV-a i voditelj izborne kampanje Tomislav Žigmanov izjavio je nakon skupštine kako je točka na «i» velike pobjede liste «HRvati zajedno» koju je predvodila ta politička stranka. «Unatoč organiziranim opstrukcijama, širenja defetizma i nepovoljnim političkim prilikama, dobro posloženi, posvećeni zajedništvu uspjeli smo dobiti povjerenje velikog broja građana. Ovom skupštinom uspjeli smo sačuvati institucionalni okvir zajednice a time i budućnost Hrvata u Srbiji. Kvaliteta izabranih vijećnika čvrsta su garancija toga», kazao je Žigmanov.

Nakon što je vijećnicima izabranim na elektorskoj skupštini Republička izborna komisija (RIK) potvrdi mandat, oni imaju rok od 20 dana da održe konstituirajuću sjednicu HNV-a, imenuju predsjednika i formiraju izvršna tijela HNV-a.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je novinarima da su izbore za Nacionalne savjete nacionalnih manjina prvi završili Hrvati, čijih se svih 77 elektora izjasnilo za listu „Hrvati zajedno”, na čelu s Jasnom Vojnić.

Nakon hrvatske zajednice, Savjet su izabrali i predstavnici Makedonaca. Predstavnike Nacionalnog savjeta na elektorskim skupštinama još biraju predstavnici crnogorske i ruske nacionalne manjine.

Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. studenog do 20 sati te Savjeti, pošto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obvezu u roku od 20 dana konstituirati savjete i formirati njihova tijela.


 


Pogledajte foto galeriju