HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804403


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec prosinac   

| 03.12.2018.
„Jelačić“ obilježio 15 godina
 
„Jelačić“ obilježio 15 godina HKPD Jelačić iz Petrovaradina obilježio je 15 godina plodnog rada, bogatim i sadržajnim kulturnim programom. U Spomen domu bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, najprije je otvorena retrospektivna izložba koju su priredili mr. grafičkog dizajna Darko Vuković i povjesničarka Ivana Andrić Penava. Drugi izložbeni prostor bio je posvećen djelovanju udruge Jelačić kroz razne aktivnosti, zabilježene okom kamere tijekom proteklih godina. Središnja svečanost održana je u Studiju M u Novom Sadu, na kojoj su se predstavile sve sekcije i odjeli ovog Društva i tamburaški orkestar Hajo iz Subotice.

Posjetitelji su se kroz izložbu starih fotografija mogli upoznati s prošlošću Petrovaradina i Hrvatima koji su činili autohtoni i većinski narod u tom gradu.

"Jelačić pokušava niz godina na kulturnoj sceni oživjeti neke tradicije u novome ruhu, čak i uvesti i neke nove poput klapskog pjevanja koje nije tradicija na ovim prostorima, a koje je atraktivno jer s uspjehom promičemo dalmatinsku suvremenu skladbu. Njegujemo tamburašku glazbu, neizostavno uz harmoniku koja je bila bitan element orkestara u Petrovaradinu kao samostalni instrument. Svojim velikim uspjehom smatramo naš poseban projekt opere za djecu Snježna kraljica koju smo ponovno oživjeli, zahvaljujući suradnji s Muzičkom školom Isidor Bajić u Novom Sadu, Bajićevim slavujima dječjim zborom tamošnje muzičke škole. Objavili smo i nekoliko članaka povijesno-istraživačke sekcije i nekoliko knjiga, a najvažnija nam je knjiga Ban Jelačić od Petrovaradina do Beča. Također, naš zbor je 2014. godine izdao svoj CD izabranih skladbi uglavnom hrvatskih autora iz Srijema, mahom iz Petrovaradina, kao i duhovne i svjetovne glazbe. Istaknuo bih i nogometnu sekciju koja je značajna po brojnim priznanjima i peharima. Od ove godine najvažniji nam je najmlađi odjel koji smo pokrenuli. Najmlađi članovi naše udruge okupljeni su u dječjoj radionici Petrovaradionica u kojoj se literarni, dramski i likovni sadržaji edukativno prenose na djecu, s akcentom na hrvatsku, katoličku stranu osobnosti i identiteta. Na taj način pokušavamo ostvariti perspektivu za naš narod ovdje, za našu zajednicu i društvo", navodi predsjednik "Jelačića" Petar Pifat.

"Nije veliki broj udruga u hrvatskoj zajednici kulture koje su starije od 15 godina. To je posljedica nesretnih povijesnih okolnosti. Tek je desetak od ukupno 40 hrvatskih udruga starije od tih godina. HKPD Jelačić se na kulturnoj mapi izdvaja svojim bogatstvom programa. Nama koji dolazimo iz područja kulture, pa onda i politike, dužnost je tu vrstu aktivnosti podupirati što više, kako bi mogli svoje potencijale, koji nisu mali, još bolje realizirati. Trebamo biti ponosni na HKPD Jelačić, na ono što su u proteklih 15 godina uradili i da će se to na najbolji način reflektirati kada se rodna kuća bana Jelačića ili dio prostora Spomen doma, na najbolji način užljebi na ono što je Jelačić do sada uradio s posebnim osjećajem kulture sjećanja kada je u pitanju Petrovaradin, ban Jelačić i hrvatska zajednica", kazao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa predstavili su se članovi svih sekcija i odjela koji vrijedno rade u ovoj udrugi. Najprije su se predstavili najmlađi članovi radionice Petrovaradionice, izvođenjem skeča o banu Jelačiću, a potom i ostali: zborovi, klapa, tamburaška sekcija i Bajićevi slavuji, koji su izveli dio dječje opere Snježna kraljica. Uz veliki broj posjetitelja svečanosti su nazočili opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Ivan Sabolić, iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Hrvoje Vuković, ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Ušumović, glavna i odgovorna urednica redakcije na hrvatskom jeziku RTV-a Jelena Tumbas, župnici, predstavnici hrvatskih udruga iz Vojvodine, kao i predstavnici Zavičajne udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Svim zaslužnim pojedincima, članovima udruge kao i predstavnicima institucija koje su pružale podršku radu udruge Jelačić proteklih godina, uručene su zahvalnice, plakete i prigodni darovi.

Osnivačka skupština prvog petrovaradinskog Društva s hrvatskim predznakom u novijoj povijesti HKPD Jelačić održana je 25. studenog 2003. godine na spomendan svete Katarine, u Isusovačkom samostanu svetog Jurja uz blagoslov biskupa mons. Đure Gašparovića. Društvo je ponijelo ime najslavnijega hrvatskoga bana Jelačića, rođenog na samo 100 metara od samostana sv. Jurja.


 


Pogledajte foto galeriju