HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 803771


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 04.07.2011.
HKUD "Lado" iz Australije kao čuvar hrvatskoga identiteta
 
HKUD U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Lado" iz Geelonga u Australiji boravilo je jučer u posjetu našem gradu. U sklopu posjeta održan je koncert u Velikoj vijećnici Gradske kuće na kojem su uz Subotički tamburaški orkestar pod vodstvom Stipana Jaramazovića, Hrvati iz Australije nastupili s pjesmama i glazbom iz Hrvatske.
Posjet HKUD-a "Lado" iz Australije predstavlja širenje kontakata koje su uspostavili s hrvatskom zajednicom u Srbiji na Hrvatskom svjetskom kongresu početkom ove godine. Oni su sudjelujući na manifestaciji pod nazivom "Đakovački vezovi" koja se održava svake godine krajem lipnja i početkom srpnja, iskoristili priliku obići i hrvatsku zajednicu u Srbiji.

Četrdeset i pet australskih Hrvata posjetilo je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je obraćajući se gostima iz Australije, u kratkom rezimeu podsjetio na postignuća i ciljeve ove stranke. Boljitak hrvatskog naroda i uspostavljanje suradnje ciljevi su pred DSHV-om i "Ladom" iz Australje, dodao je Kuntić.

Gosti su tijekom cjelodnevnog posjeta, obišli još i Franjevačku crkvu, Gradsku kuću, Marijansko svetište Bunarić, katedralu baziliku svete Terezije Avilske te crkvu u Aleksandrovu gdje su vidjeli i prikaz slika Otajstava u slami.

U organizaciji gostovanja osim HNV-a sudjelovali su i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović", Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU "Hrvatska riječ".


 


Pogledajte foto galeriju