HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 803770


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 20.07.2011.
HNV: Pokažimo da nam je važan opći popis stanovništva
 
HNV: Pokažimo da nam je važan opći popis stanovništvaOd velike je važnosti da što veći broj pripadnika hrvatske zajednice bude kako među instruktorima za popisivače, tako i među samim popisivačima, posebice u mjestima s većinskim hrvatskim življem kaže predsjednik IO HNV Darko Sarić Lukendić.

Zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave nije niti približna proporciji koja se vidi na rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, što će rezultirati favoriziranjem većinskog naroda, kaže Lukendić. Upravo zato je HNV podnijelo inicijativu da se u rad popisnih povjerenstava koja na lokalnoj razini koordiniraju popisne aktivnosti i imaju veoma važne ingerencije, određivanje tko će biti instruktor i tko će biti popisivač, a posebice i gdje će koji od njih raditi, uvrsti i predstavnik nacionalne zajednice koja živi na tom području. Zakon takvo što ne brani i Vijeće je željelo tu mogućnost iskoristiti, ali unatoč razgovorima koji su na ovu temu vođeni u Koordinaciji nacionalnih vijeća i postignutim usmenim dogovorom, pismene potvrde o ovome još uvijek nema, kaže Lukendić.

Natječaj za gradske instruktore je otvoren do konca srpnja, a zainteresirani građani koji žele sudjelovati u Popisu stanovništva, u svojstvu instruktora, mogu se prijaviti isključivo popunjavanjem elektroničke prijave koja je dostupna na internetskoj adresi: www.popis2011.stat.rs


 


Pogledajte foto galeriju