HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 803742


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 25.07.2011.
Nema više razloga za skrivanje nacionalne pripadnosti (Foto galerija...)
 
Nema više razloga za skrivanje nacionalne pripadnosti (Foto galerija...)Hrvati se trebaju slobodno očitovati o svojoj nacionalnoj pripadnosti na predstojećem popisu stanovništva u listopadu i što veći broj nas bude, lakše ćemo o i kvalitetenije ostvarivati svoja nacionalna prava, poručuju iz HNV-a.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostoprijama Hrvatskog nacioanlnog vijeća istaknuto je da se porukom "izjasni se hrabro" HNV obraća svim pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji, a posebice onima koji još uvijek nemaju dovoljno smjelosti očitovati se kao Hrvati.

Nije slučajno uvjerenje da se među 200 tisuća nacionalno neopredijeljenih građana Srbije krije veliki dio Hrvata, ukazao je zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne zajednice Mato Groznica.

Na novinarski upit što znači izjašnjavanje prema subetničkoj pripadnosti kao i konstataciju da ne postoje Bunjevci-Hrvati i slično, Darko Sarić Lukendić je odgovorio:
"Moramo prihvatiti činjenicu da nisu svu Bunjevci ne-Hrvati. Naprotiv, ima veoma značajan broj Bunjevaca koji pri tome ne niječu svoju pripadnost hrvatskom narodu. I ja sam jedan od njih kao i predsjednik HNV-a. I mnogi drugi Bunjevci potpuno su svjesni svoje pripadnosti hrvatskome narodu i pri tome ponosni na svoju subetničku pripadnost - bunjevačku. Upravo je iz tog razloga veoma važno da aktivno informiramo naše građane kako bi im u svakom trenutku bilo jasno na koji način će biti razvrstani u statistici ako odaberu određeni odgovor. Onaj tko je Bunjevac i pri tome ne želi biti Hrvat izjasnit će se kao Bunjevac. Ali upravo zbog onih ljudi koji su ponosni na svoju subetničku bunjevačku pripadnost, a pri tome jasno i nedvojbeno osjećaju pripadnost hrvatskom narodu, važno je poslati poruku da se izjasne kao Hrvati, jer će inače dospjeti u skupinu "ostali" ili u neku drugu nacionalnu skupinu."

Hrvatske udruge, kojih u Srbiji ima više od 40, kao i rimokatolička crkva, trebaju preuzeti značajnu ulogu u ohrabrivanju stanovništva prilikom izjašnjavanja na popisu, rekla je vijećnica HNV-a Josipa Ivanković.
"U predstojećem popisu stanovništva udruge moraju biti među glavnim nositeljima promocije za očuvanje identiteta hrvatske nacionalne manjine. Oni će svojim radom na dobrovoljnoj osnovi samoinicijativno odlučiti na koji način će predstavljati sebe i hrvatsku nacionalnu manjinu."


 


Pogledajte foto galeriju