HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 803742


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 26.07.2011.
Primjer medijskog tretmana Hrvata kao u vrijeme Slobodana Miloševića
 
Primjer medijskog tretmana Hrvata kao u vrijeme Slobodana MiloševićaOdbor za praćenje povreda nacionalno-manjinskih prava Hrvata u Srbiji Hrvatskog nacionalnog vijeća s velikom zabrinutošću obavještava javnost da još uvijek u srbijanskim medijima postoji tretiranje sadržaja iz života hrvatske zajednice u Srbiji na način koji u svemu podsjeća na medijski tretman koji je postojao u vrijeme režima Slobodana Miloševića. Osim što se o Hrvatima u Vojvodini pisalo jednostrano i neistinito, oni su u javnosti prikazivani kao negativni, kao oni koji narušavaju važeća pravila, kao oni koji ugrožavaju druge, kao oni koji ne poštuju propise u Srbiji... Duboko vjerujući da je takvo vrijeme iza nas, sa žaljenjem konstatiramo da i dalje postoje takvi slučajevi. Najnoviji primjer imali smo u jučerašnjem prilogu YU Eco televizije s konferencije za tisak u Hrvatskom nacionalnom vijeću u povodu početka kampanje za popis stanovništva. Naime, gledatelji iz priloga nisu mogli saznati koji je cilj kampanje i koji su razlozi za pokretanje, što će se sve odvijati, tko će sve biti uključen, što se htjelo sloganom… Dakle, u prilogu nisu bile iznijete osnovne informacije sa skupa, nego je glavni akcent stavljen na, iz konteksta istrgnute, dijelove koji se odnose na pitanje subetničkih dijelova Hrvata – na Bunjevce i Šokce, koji su, uz to, protumačeni neistinito i tendenciozno.
Podsjećamo da je uobičajena praksa i u subotičkim profesionalnim medijima takva da se s konferencija za novinare izvještava javnost kroz prijenos informacija i poruka domaćina bez komentara i kritika. Međutim, slobodni smo primijetiti da se od takve prakse odustaje kada su u pitanju obraćanja javnosti predstavnika hrvatske manjinske zajednice – uz otvoreno neslaganje s porukama i stajalištima ove zajednice u novinskom prilogu, oni se prezentiraju kroz konfrontirajuće izjave druge strane.
Naime, dodatno nas je zabrinula činjenica da je u istom prilogu bio emitiran i stav jedne predstavnice Bunjevačkog nacionalnog vijeća s događaja na kojem nije nazočila, koja je, naravno, odmah optužila Hrvate za asimilaciju. Svjesni da je takva praksa u profesionalnom, dakle ne u propagandnom, novinarstvu nedopustiva, ukazujemo da se ona od strane ove medijske kuće ne primjenjuje u drugim slučajevima, što očito govori o postojanju dvostrukih standarda, koji su na štetu Hrvata.

U tom smislu, o iskrivljenom i jednostranom izvještavanju, koje usto pruža negativnu sliku Hrvata, Odbor će obavijestiti Savjet Radiodifuzne agencije te Međuvladin mješoviti odbor za manjine Republike Srbije i Republike Hrvatske.

za Odbor za praćenje povreda manjinskih prava u Republici Srbiji
Tomislav Žigmanov, v. r. 


Pogledajte foto galeriju