HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766343


Iz drugih medija

| 13.12.2002.
U NEDELJU U GRADSKOJ KUÆI

Elektorska skupština hrvatske nacionalne zajednice

Na inicijativu predstavnika hrvatske zajednice u Jugoslaviji Savezno ministarstvo za nacionalne manjine i etnièke zajednice sazvalo je za nedelju, 15. decembra, održavanje elektorske skupštine.
Elektorska skupština hrvatske manjinske zajednice biæe održana u velikoj veænici Gradske kuæe s poèetkom od 11 sati, a kako kaže predsendik Organizacionog odbora Lazo Vojniæ Hajduk na skupštinu je pozvano 203 elektora hrvatske nacionalnosti s teritorije cele zemlje. Elektori æe u nedelju na skupštini izabrati 35 èlanova Hrvatskog nacionalnog vijeæa (HNV), a za sada su poznate dve liste kandidata. Jednu èini Forum hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini, èiji je nosilac mr Josip Ivanoviæ, a drugu Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, èiji je nosilac Josip Gabriæ. Nakon što elektori glasanjem izaberu 35 èlanova Hrvatskog nacionalnog vijeæa, sledi konstitutivna sednica HNV-a na kojoj æe biti izabran predsednik i usvojen Statut. Datum održavanja konstituivne sednice za sada nije poznat, ali je sigurno da to neæe biti do kraja godine.
Osim najviših predstavnika Saveznog ministarstva za nacionalne manjine i etnièke zajednice na elektorsku skupštinu u nedelju pozvani su i visoki funkcioneri iz Hrvatske (predsednik Sabora Zlatko Tomèiæ, predsednik saborskog Odbora za prava nacionalnih manjinadr. Furio Radin, predsednica saborskog Pododbora za Hrvate izvan domovine Zdenka Babiæ-Petrièeviæ...), predstavnici hrvatske diplomacije u SRJ, kao i ostalih manjinskih zajednica u Vojvodini. Predstavnike domicilne države pozvaæe Savezno ministarstvo za nacionalne i etnièke zajednice kao organizator elektorske skupštine.
I jedna napomena za sugraðane: na elektorsku skupštinu može se doæi samo po pozivu! Drugim reèima, nedeljna skupština nije javni skup i neæe biti otvorena za graðane koji nisu elektori.

Z. R.

izvor: Subotièke novine 50/2002


 


Pogledajte foto galeriju