HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766344


Iz drugih medija

| 06.05.2003.
Stižu optužnice protiv Simatoviæa i Stanišiæa

\'Haške optužnice trebale bi vlastima u Beogradu stiæi u utorak redovnom zrakoplovnom linijom, pa æe postupak za izruèenje poèeti odmah\', rekao je ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanoviæ.

BEOGRAD - Veleposlanstvo Srbije i Crne Gore u Den Haagu u ponedjeljak je obaviješteno o optužnici Haškog suda protiv bivšeg naèelnika Službe državne sigurnosti Jovice Stanišiæa i bivšeg prvog zapovjednika komandanta i osnivaèa Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, Franka Simatoviæa Frenkija, potvrdio je za televizijsku postaju B92 ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanoviæ.

\"Haška optužnica protiv Stanišiæa i Simatoviæa trebala bi vlastima u Beogradu\", kazao je Svilanoviæ, \"stiæi u utorak redovnom zrakoplovnom linijom, te æe postupak za izruèenje poèeti odmah.\"

Stanišiæ i Simatoviæ optuženi su za sudjelovanje u zajednièkom zloèinaèkom poduhvatu èiji je cilj nasilno uklanjanje nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te njihovo ukljuèivanje u novu državu pod srpskom dominacijom tijekom ratova na podruèju bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine.

Optužnica ih tereti za zloèine protiv èovjeènosti i kršenje ratnih prava i obièaja, neèovjeèno postupanje, deportacije, progone i ubojstva.

Televizija B92 je javila da je optužnica protiv Stanišiæa i Simatoviæa je potvrðena 1. svibnja, a potpisala ju je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte.

Stanišiæ i Simatoviæ su trenutno u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, nakon što su sredinom ožujka uhiæeni u okviru policijske akcije \"Sablja\" nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Ðinðiæa 12. ožujka.

Franko Simatoviæ, osnivaè \"Crvenih beretki\", bio je zapovjednik te formacije do 1996. godine, kad ga je naslijedio Milorad Lukoviæ Legija, odbjegli prvoosumnjièenik za atentat na Ðinðiæa.

izvor: www.iskon.hr


 


Pogledajte foto galeriju