HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766338


Iz drugih medija

| 06.05.2003.
SABOR ÆE POMOÆI ORGANIZACIJU KOMEMORACIJE U JASENOVCU

ZAGREB, 5. svibnja (Hina) - Na ovogodišnju komemoraciju u spomen žrtvama fašistièkog koncentracijskog logora u Jasenovcu 11. svibnja Hrvatski sabor uputit æe potpredsjednika, a organizirat æe i prijevoz sudionika komemoracije s tri autobusa.

Kazao je to potpredsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomèiæ, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Javne ustanove Spomen- podruèja Jasenovac.

Tomèiæ je dodao da su se predstavnici Spomen-podruèja Jasenovac obvezali izraditi prijedlog kako bi se obilježavanje jasenovaèke komemoracije uvrstilo u redoviti saborski kalendar dogaðaja.

Predsjednik Savjeta Spomen-podruèja Jasenovac Slavko Goldstein kazao je kako je izaslanstvo od Sabora zatražilo pomoæ u organiziranju komemoracije buduæi sliènu pomoæ pruža i komemoraciji u spomen bleiburškim žrtvama.

Upitan zbog èega æe se ovogodišnja komemoracija u Jasenovcu održati na isti dan kao i komemoracija u Bleiburgu, Goldstein je kazao da se dogaðaj u Jasenovcu nije mogao organizirati ranije, jer su se posljednje dvije nedjelje u travnju slavili katolièki, pa pravoslavni Uskrs.

\"U tome što obje komemoracije padaju na isti dan ne treba tražiti ni simboliku niti istovjetnosti\", rekao je Goldstein.

No, ocijenio je da bi Hrvatska televizija uèinila veliki propust ukoliko bi prenosila misu na bleiburškom polju, a zanemarila Jasenovac.

Dodao je da se na ovogodišnjoj jasenovaèkoj komemoraciji oèekuje dolazak predsjednika Republike Stjepana Mesiæa, koji je to najavio još prošle godine, kada je pokrovitelj komemoracije bila hrvatska Vlada.

Komemoracija kod \"Kamenog cvijeta\" u Jasenovcu održava se kao spomen na proboj 22. travnja 1945., kad se 600 logoraša pokušalo domoæi slobode, no spasilo ih se samo 96.

izvor: www.hina.hr


 


Pogledajte foto galeriju