HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765103


Iz drugih medija

| 26.01.2003.
U SUBOTICI KONSTITUISANO HRVATSKO NACIONALNO VIJEÆE

Tonkoviæevi napustili skup
Navodni razlog razlaza u DSHV navode Statut Vijeæa koji su na brzinu radili samo èlanovi Foruma hrvatskih institucija i Hrvatskog narodnog saveza

SUBOTICA: Juèe je u Subotici konstituisano Hrvatsko nacionalno vijeæe, ali bez èlanova Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine. Oni su konstitutivnu sednicu napustili posle duže rasprave o statutu koji su radili èlanovi sa liste Foruma hrvatskih institucija i organizacija i stranke Hrvatski narodni savez kao pobednièke na osnivaèkoj skupštini koju je predvodio juèe za predsednika izabrani mr Josip Ivanoviæ. Za sekretara je izabran Ladislav Suknoviæ, a doneta je i odluka o registraciji Vijeæa i Statuta.
DSHV je zamerio što je primerak Statuta dobio jedan dan uoèi sednice kao i to da je Statut maltene prepisana varijanta Statuta Maðarskog nacionalnog veæa. Predsedavajuæi i najstariji èlan Josip Gabriæ (DSHV) je nakon napuštanja sednice rekao da posle 12 godina otkako se radi na takvom statutu ne smeju da dozvole da se sudbina jednog naroda, odnosno njeni interesi rešavaju navrat-nanos.
Nakon izbora za predsednika HNV-a Josip Ivanoviæ je predložio preostalom, veæem delu Vijeæa, da se drugoj strani ponudi kompromis i da DSHV odredi svoja tri èlana za sastav statutarne komisije koja æe raditi na izmenama Statuta. Ovaj predlog æe na sledeæoj sednici biti dat na glasanje.
Kao novoizabrani predsednik Josip Ivanoviæ je objasnio da je prvi zadatak integracija na svim nivoima poèev od ovog dogaðaja, odnosno integracije sa èlanovima liste DSHV, preko hrvatskih zajednica širom SRJ pa do državne zajednice u kojoj žive i do matiène države. Ivanoviæ je obeæao da æe se zalagati za prevazilaženje podeljenosti unutar nacionalne zajednice i za ujedinjenje sa Bunjevcima i Šokcima.

V. Vidakoviæ

izvor: DNEVNIK Novi Sad, nedelja, 26.01.2003.


 


Pogledajte foto galeriju