HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766333


Iz drugih medija

| 01.06.2003.
SAD I HRVATSKA JOŠ RAZGOVARAJU O SPORAZUMU O ICC-U

WASHINGTON, 1. lipnja (Hina) - Sjedinjene Države i Hrvatska još razgovaraju o amerièkom zahtjevu za potpisivanje sporazuma o izuzeæu Amerikanaca od Meðunarodnog kaznenog suda (ICC).

SAD se zasad nisu pozabavile moguænošæu da Hrvatsku izuzmu od potpisivanja ili od posljedica nepotpisivanja, rekao je dužnosnik State Departmenta.

Zamjenik direktora za jugoistoènu Europu u State Departmentu Jonathan Benton rekao je novinarima da SAD i Hrvatska još razgovaraju o amerièkom zahtjevu da dvije zemlje potpišu bilateralni sporazum kojim bi Hrvatska pristala neizruèivati Amerikance Meðunarodnom kaznenom sudu.

Dodao je da æe se o tome razgovarati u iduæa dva tjedna i da SAD razmatra slanje tima struènjaka u Zagreb na razgovore o tom pitanju s hrvatskom Vladom.

\"To je još otvoreno pitanje\", rekao je Benton, koji je prije toga govorio izaslanicima na godišnjoj skupštini Nacionalnog saveza hrvatskih Amerikanaca (NFCA).

SAD su dosad s 35 zemalja potpisale bilateralni sporazum o izuzeæu amerièkih graðana od nadležnosti ICC-a, kojim te zemlje pristaju na neizruèivanje Amerikanaca Sudu.

Hrvatska vlada još nije odluèila hoæe li potpisati bilateralni sporazum i nada se da æe to izbjeæi dobivanjem izuzeæa amerièkog predsjednika.

Sjedinjene Države su najavile da æe prekinuti vojnu pomoæ državama koje ne potpišu sporazum do 1. srpnja 2003., prema zakonu o Zaštiti pripadnika amerièkih oružanih snaga (ASPA). Isti zakon, meðutim, dopušta amerièkom predsjedniku da se temeljem nacionalnih interesa odrekne ove moguænosti.

\"Hrvatska æe potpasti pod zakon, a bi li moglo biti odreðenih izuzeæa pitanje je kojim se još nismo pozabavili\", rekao je Benton.

\"Postoji moguænost da se uklone odreðeni aspekti ovoga gubitka prava, ali nismo odluèili u kojim sluèajevima, i da li i u ijednom,\" rekao je Benton odgovarajuæi na pitanje kakvi su izgledi Hrvatske da dobiju izuzeæe od potpisivanja sporazuma.

Naglasio je da æe se na Hrvatsku gledati individualno i da \"Zakon o zaštiti pripadnika oružanih snaga neæe biti upotrijebljen kao oruðe za kažnjavanje Hrvatske\".

\"Tek treba vidjeti ima li osnove za uklanjanje bilo kojeg dijela zakona,\" rekao je on.

Jedini kriterij za izuzeæe je amerièki nacionalni interes i treba vidjeti toèno \"koji su programi pogoðeni, da li su pogoðeni programi s Hrvatskom i kakav bi uèinak imalo otkazivanje takvih programa s Hrvatskom\", rekao je Benton.

Govoreæi izaslanicima NFCA-a, Benton je ocijenio da \"amerièko- hrvatski odnosi u ovom trenutku nisu na vrhuncu\", a kao razlog je naveo \"oštro neslaganje oko nekoliko pitanja, posebice Iraka i Meðunarodnog kaznenog suda\".

Druge nesuglasice, o tome kako brzo provesti odreðene reforme ili o brzini povratka izbjeglica, su taktièke, a ne fundamentalne naravi, dodao je.

Benton je ocijenio da æe se ovi problemi prevladati, jer Hrvatska i SAD imaju \"puno zajednièkih interesa\".

Istaknuo je da \"Hrvatska ne treba birati izmeðu Europe i Sjedinjenih Država\", jer je amerièki cilj da Hrvatska bude i europska zemlja i partner Sjedinjenih Država, što je i bit dijaloga sa sadašnjom hrvatskom Vladom.

Na novinarsko pitanje o posljedicama koje æe, kako je rekao amerièki veleposlanik u Zagrebu Lawrence Rossin, pretprjeti Hrvatska jer nije podržala amerièku vojnu akciju u Iraku, Benton je kazao da se prvenstveno radi o \"propuštenim prigodama\" za Hrvatsku da ostvari jaèu suradnju sa Sjedinjenim Državama.

\"Veleposlanik je rekao nešto što je vrlo, vrlo istinito, da je nedostatak partnerstva koje nismo imali u pitanju razoružavanja Saddama Husseina naškodio amerièko-hrvatskim odnosima,\" rekao je Benton.

\"To je propuštena prigoda za nas da suraðujemo, to je propuštena prigoda za Hrvatsku da se angažira na svjetskoj pozornici sa Sjedinjenim Državama, to je propuštena prigoda za Hrvatsku da bude dio važne koalicije,\" rekao je on.

Benton je ocijenio da je hrvatska Vlada napravila pogrešku što nije podržala Sjedinjene Države u ratu u Iraku \"na crti nesuglasja Francuske\" i nekih drugih europskih zemalja.

\"To nastavlja škoditi našim odnosima, (jer) ne možemo raditi zajedno kako radimo s nekim drugim zemljama,\" istaknuo je.

Benton, meðutim, smatra da \"to nije fundamentalan problem u odnosima\", da ga Sjedinjene Države nisu zaboravile, ali da se radi o \"kratkoroènom problemu koji æemo prevladati\".

On je ponovio opravdanje za potpisivanje bilateralnog sporazuma s Hrvatskom o izuzeæu od ICC-a koje veæina u Hrvatskoj drži nepravednim uvoðenjem dvostrukih standarda, jer s jedne strane SAD traži bezuvjetnu suradnju Hrvatske s Haškim sudom, a s druge strane da Hrvatska izuzme amerièke graðane od nadležnosti Meðunarodnog kaznenog suda, koji se kao i Haški sud bavi ratnim zloèinima.

Benton je rekao da Sjedinjene Države vide fundamentalnu razliku izmeðu Haškog suda i Meðunarodnog kaznenog suda.

Haški sud je uspostavljen rezolucijom Vijeæa sigurnosti UN-a, da se bavi ratnim zloèinima za odreðeno doba, u odreðenom sukobu, dok je Meðunarodni kazneni sud osnovan na drugim pravnim temeljima i nema ogranièenja nadležnosti niti ogranièenja predmeta na koji se odnosi i amerièka vlada \"jako strahuje da bi se mogao upotrijebiti protiv Amerikanaca iz politièkih razloga\", pojasnio je Benton.

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešiæ je govoreæi skupštini NFCA-a naglasio kako misli da bi Sjedinjene Države trebale smatrati Hrvatsku važnim partnerom i da bi temeljem amerièkog nacionalnog interesa predsjednik Bush trebao dati Hrvatskoj izuzeæe od potpisivanja bilateralnog sporazuma o ICC-u.

\"Mislimo da postoji razlog da nas se smatra za važnog partnera i da dobijemo predsjednikovo izuzeæe\", rekao je Grdešiæ.

Kao razloge naveo je da Sjedinjene Države imaju nacionalni interes za suradnju s Hrvatskom oko ulaska u NATO, da æe gubitkom amerièke vojne pomoæi biti pogoðen važan dio hrvatsko-amerièkih odnosa, da æe usporena obuka hrvatske vojske oslabiti stabilnost u regiji, te da bi Hrvatska ukidanjem vojne pomoæi mogla biti prinuðena okrenuti se drugim zemljama za nabavku vojne opreme i suradnju.

Grdešiæ je rekao da hrvatska vlada vrlo vjerojatno neæe moæi potpisati bilateralni sporazum o ICC-u.

Pojasnio je da Hrvati ne vide opravdanja da Sjedinjene Države traže bezuvjetnu suradnju Hrvatske s Haškim sudom, a s druge strane žele izuzeæe svojih graðana od nadležnosti ICC-a.

Grdešiæ je dodao da \"vjerodostojnost hrvatske Vlade\" ovisi o tome da podrži kako Haški sud tako i ICC.

Po njegovim rijeèima, zahtjev za potpisivanjem bilateralnog sporazuma ima asimetriène posljedice za Hrvatsku i SAD. Za Hrvatsku pitanje ICC-a znaèi NATO, Europu, a za hrvatsku vladu znaèi preživljavanje na sljedeæim izborima. S druge strane za Sjedinjene Države on znaèi samo jedan glas više, rekao je hrvatski veleposlanik.

izvor: www.hina.hr


 


Pogledajte foto galeriju