HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 803750


Iz drugih medija

| 16.06.2003.
Ubuduæe bolji odnosi s Hrvatskom

\'Uhiæenjem Veselina Šljivanèanina otklonjena je velika prepreka koja je optereæivala odnose dviju zemalja\', rekao je ministar vanjskih poslova SiCG Goran Svilanoviæ.

BEOGRAD - Uhiæenje haškog optuženika Veselina Šljivanèanina imat æe veliki znaèaj za odnose s Republikom Hrvatskom, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanoviæ.

\'Pritisak na nas je sve manji, te ako nakon ovoga možemo reæi da se Ratko Mladiæ ne nalazi u zemlji, onda je najveæi dio posla u odnosima s Haagom iza nas\', rekao je Svilanoviæ za jutarnju emisiju \'Kažiprst\' Radija B92, istaknuvši kako je velika prepreka koja je optereæivala odnose Hrvatske i Srbije i Crne Gore otklonjena.

Šljivanèanin je, nakon gotovo desetosatne policijske akcije, u petak pola sata nakon ponoæi uhiæen u svom stanu u beogradskom naselju Cerak. Nije pružao otpor, a u sukobu s nekoliko stotina Šljivanèaninovih pristalica ozlijeðeno je deset policajaca, od èega trojica teže, uništeno je sedam policijskih džipova i dvije marice, kao i brojni privatni automobili i stakla na okolnim zgradama.

Haško tužiteljstvo optužilo je 7. studenoga 1995. godine Veselina Šljivanèanina, Milu Mrkšiæa i Miroslava Radiæa za zloèine protiv èovjeènosti, povrede ratnog prava i obièaja i teške povrede Ženevskih konvencija poèinjene masovnim pogubljenjem najmanje 200 Hrvata na podruèju Ovèare pokraj Vukovara prije gotovo 12 godina.

izvor: www.iskon.hr


 


Pogledajte foto galeriju