HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. ožujak 2019. godine    


Broj posjeta: 740034


Iz drugih medija

| 20.03.2003.
Ljubiša Buha Èume skrivao se u Zagrebu, ali je napustio Hrvatsku

Hrvatske tajne službe nadzirale su Buhino kretanje po Hrvatskoj, pazeæi da ne bude ubijen / Buha je kao i Stanko Subotiæ Cane imao hrvatsku putovnicu / Ovaj sluèaj takoðer pokazuje koliko su duboke i jake veze organiziranog kriminala s obiju strana meðudržavne granice te da se te veze i danas oslanjaju na one, koji su im u prošlosti, kao vlast, olakšavali suživot u kriminalu.

ZAGREB, 19. ožujka - Ljubiša Buha Èume, zaštiæeni svjedok u obraèunu srbijanske vlade s pripadnicima »zemunskog klana«, boravio je u Zagrebu, ali je od nedavno opet u Srbiji. Vijest da je nekadašnji prijatelj Milorada Lukoviæa Legije, kojem se pripisuje ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Ðinðiæa, boravio u Zagrebu, objavili su ovih dana neki mediji u Hrvatskoj, a Vjesniku ju je potvrdio izvor blizak vrhu hrvatske obavještajne zajednice. S tim da naš izvor odrièe moguænost da se Ljubiša Buha Èume još nalazi u Republici Hrvatskoj. »Njemu je na traženje srbijanske vlade omoguæeno da se vrati u Beograd, gdje je postao zaštiæenim svjedokom pokajnikom u procesu protiv Legije i njegove mafije«, dodaje Vjesnikov izvor, ne želeæi otkriti je li Èume prebaèen u Beograd prije ili poslije Ðinðiæevog ubojstva.

Razumljiva je osjetljivost hrvatske policije i sigurnosnih službi kad su ovakve informacije u pitanju.

Premijer Ivica Raèan je na pogrebu srbijanskog premijera izjavio da je organizirani kriminal u Srbiji i Hrvatskoj bolje suraðivao od vlada dviju zemalja. Zato i ne èude informacije o tome da se Ljubiša Buha Èume, nakon otvorenog sukoba s Miloradom Lukoviæem Legijom, još prošle jeseni sklonio u Hrvatsku.

Ljubiši Buhi Èumetu su utoèište u Zagrebu, navodno, omoguæili trgovci cigaretama porijeklom iz BiH, a posjedovao je i više hrvatskih putovnica, pa se lako, nezamijeæen, kretao po Hrvatskoj i Zagrebu. Hrvatske putovnice bile su jako zanimljive osobama koje se povezuje sa sumnjivim poslovima.

Više hrvatskih putovnica posjedovao je i bivši bosanski ministar policije Alija Delimustafiæ, kojeg su njemaèke vlasti koncem devedesetih godina tražile zbog sumnji u upletenost u trgovinu drogom. Zanimljivo je da je Delimustafiæ na koncu uhiæen baš u Beogradu zbog korištenja, ovog puta, »lažnih jugoslavenskih dokumenata« te je prošle godine deportiran u Sarajevo.

Hrvatsku putovnicu, legalnu, ne falsificiranu, imao je i moæni srbijanski trgovac cigaretama Stanko Subotiæ Cane, kojeg su neki mediji dovodili u vezu s pokojnim Ðinðiæem, ali i Ljubišom Buhom Èumetom. Ministar hrvatske policije Šime Luèin svojedobno je izjavio da su mnogi kriminalci s podruèja SR Jugoslavije dobili hrvatske dokumente za vrijeme vladavine HDZ-a. Objavljeno je i to da je sadašnji saborski zastupnik HDZ-a Ljubo Æesiæ Rojs pomogao Stanku Subotiæu Canetu da doðe do hrvatskih dokumenata.

Kako je kasnije izvijestio Canetov zagrebaèki odvjetnik Slobodan Budak, Stanko Subotiæ se odrekao hrvatske putovnice.

Hrvatske sigurnosne službe svo su vrijeme znale da se Ljubiša Buha Èume nalazi u Hrvatskoj, ali im je zapovijeðeno da ga samo drže pod nadzorom. Vjesnikov izvor iz vrha hrvatske obavještajne zajednice objašnjava: »Ako su srbijanski mediji objavili veæ sve o ratu beogradskih mafija, Legijine i Šiptarove \"zemunske\" i Buhine \"surèinske\", našim sigurnosnim službama nije bilo teško znati koga zapravo nadziru. Problem je bio samo u tome da se sprijeèi eventualno Èumino ubojstvo na tlu Hrvatske te da se prièeka sasvim jasan stav Ðinðiæeve vlade o obraèunu s organiziranim kriminalom«.

Iako se Ljubiša Buha Èume više ne krije u Hrvatskoj, veæ ga èuva srbijanska tajna služba kao glavnog svjedoka protiv Legije, ovaj sluèaj takoðer pokazuje koliko su duboke i jake veze organiziranog kriminala s obiju strana meðudržavne granice te da se te veze i danas oslanjaju na one, koji su im u prošlosti, kao vlast, olakšavali suživot u kriminalu.

Željko Peratoviæ

izvor: www.vjesnik.hr


 


Pogledajte foto galeriju