HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. travanj 2019. godine    


Broj posjeta: 753201


Iz drugih medija

| 12.08.2008.
Žetvene sveèanosti baèkih Hrvata slavila cijela SuboticaPredajom kruha od ovogodišnjeg žita gradonaèelniku Subotice juèer su završene ovogodišnje žetvene sveèanosti baèkih Hrvata – Dužijanca. U proslavi kraja žetelaèkih radova i ove godine sudjelovalo je više stotina èlanova kulturno-umjetnièkih društava koji su u narodnim nošnjama, uz glazbu i igru, prošetali središtem grada.
Photo: Marija Matkoviæ

Povorku sudionika ove najveæe i najsveèanije manifestacije svake Dužijance pratilo je nekoliko tisuæa graðana Subotice i okolice, meðu kojima su bili predstavnici državnih tijela Srbije i Hrvatske, lokalne samouprave i drugi gosti.

Na sveèanosti na središnjem gradskom trgu kruh od ovogodišnjeg žita gradonaèelniku Subotice Saši Vuèiniæu predali su ovogodišnji bandaš i bandašica Antun Kuntiæ i Jelena Gabriæ.

«Dužijanca je duhovna trpeza svih Subotièana. Ovaj kruh ima svoju vrijednost tek onda kada se podjeli duž trpeze i kada ga svi kušamo», rekao je on, i dodao kako ova manifestacija ne smije biti predmetom podjela veæ zajedništva.

Svetu misu zahvalnicu koja je prethodila sveèanoj procesiji predvodio je biskup banjaluèki, biskup mons. Franjo Komarica.

Tijekom pet mjeseci slavljenja žetvenih sveèanosti održano je preko 20 crkvenih, folklornih, književnih, glazbenih i etnografskih manifestacija èiji je cilj bio zahvala Bogu za plodove zemlje.

Dužijanca je javna i opæa proslava svršetka žetve, koja je posljednjih godina postala zaštitnim znakom ne samo baèkih Hrvata, kojima izvorno taj obièaj pripada, veæ i cijelog grada Subotice.

U sklopu Dužijance naveèer je na Trgu održano Bandašicino kolo.

Josip Stantiæ, 11.08.2008

izvor: www.suboticadanas.info


 


Pogledajte foto galeriju