HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766333


Iz drugih medija

| 16.06.2013.
BAČIĆ: Susret predsednika za bolji odnos država
 
BAČIĆ: Susret predsednika za bolji odnos država- No, ako i do susreta ovom prilikom ipak ne dođe, sigurno je da odnosi imaju uzlaznu tendenciju i da će do njihovog ili nekog drugog susreta uskoro doći. Izvesno razdoblje stagnacije u odnosima između dve države ostaje za nama, i susret dva predsednika bio bi pozitivan signal u tom smeru - izjavio je Bačić za naš list.
On kaže da se svako zahlađenje, a naročito pogoršanje odnosa između Srbije i Hrvatske, reflektuje na položaj pripadnika hrvatske zajednice, kako u pogledu kolektivnih prava, tako i kada su u pitanju pojedinačna prava, a naročito dolazi do porasta verbalnih i fizičkih incidenata. Po njegovim rečima, hrvatska zajednica u Srbiji je u periodu nakon pada Miloševićevog režima, kao nova nacionalna manjina, ostvarila određeni stepen svojih prava. Međutim, primećuje prvi čovek te zajednice, još uvek postoji niz problema, koji povremeno dovode u pitanje smisao manjinskih prava uopšte. U prvom redu to su proporcionalna zastupljenost u parlamentu i javnim službama, te pitanje obrazovanja na maternjem jeziku.
– Naš glavni politički zahtev jeste sprovođenje člana 9. bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina, koji se odnosi na garantovana mesta za predstavnike hrvatske zajednice u državnom parlamentu, a koje pravo srpska zajednica inače već ima u Hrvatskoj, kao i u Rumuniji – navodi Bačić. – Takođe, u određenim segmentima državnih i javnih službi - pošti, carini, policiji... postoji nedovoljna zastupljenost Hrvata, pre svega, na područjima gde živi hrvatsko stanovništvu.
Po oceni našeg sagovornika, daleko je veći problem u obrazovanju, i tu predsednik HNV podseća na to da ni nakon jedanaest godina od kada postoji obrazovanje na hrvatskom jeziku nisu štampani uybenici na hrvatskom jeziku. Tek su prošle godine prvi put štampani uybenici za hrvatski kao maternji jezik za osnovne škole, dok je još pre nekoliko godina hrvatsko Ministarstvo obrazovanja štampalo uybenike na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za sve predmete u osnovnoj i srednjoj školi za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, primećuje predsednik HNV.
– Uybenici na hrvatskom već su godinama prvo pitanje na agendi međudržavnih susreta kada je u pitanju položaj hrvatske zajednice, i to smo čuli i prilikom posete potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu. No, uprkos obećanjima, konkretnog efekta iz Ministarstva prosvete nema. Osnov za rešavanje ovih i drugih problema jeste dosledno sprovođenje propisa i preuzetih obaveza, do čega se dolazi političkim putem, ali je za razgovore potrebno imati dve strane – kaže Bačić..
Za hrvatsku zajednicu problem postoji i u ostvarivanju prava na informisanje. U toj oblasti Bačić primećuje “izrazitu podzastupljenost” programa na hrvatskom jeziku na pokrajinskom radio i TV servisu „u odnosu na druge manjinske zajednice”. Kritačan je takođe i prema odluci RTV-a da prošle godine poništi konkurs za urednika TV programa na hrvatskom, a da istovremeno nije imenovano lice koje predložilo Hrvatsko nacionalno vijeće, već je postavljena druga osoba u v.d. statusu. Posebna je tema i aktivno učešće pojedinih konzervativnih političkih, naučnih i kulturnih struktura u vlasti u potpori tzv. bunjevačkom pitanju, dodaje predsednik HNV.
– Ono što u hrvatskoj zajedinici u Srbiji u ovom trenutku ipak izaziva pozitivne emicije jeste ulazak matice u Evropsku uniju. Nepodeljeni je osećaj zadovoljstva Hrvata u Vojvodini i Srbiji što Hrvatska napokon ulazi i u EU, što je potvrda opredeljenosti evroatlantskim integracijama celoga društva u Hrvatskoj, uključujući i tamošnju srpsku zajednicu, kojoj je evropski okvir dodatni garant u ostvarivanju i zaštiti manjinskih prava – navodi Slaven Bačić i ističe čvrstu opredeljenost hrvatske zajednice u Srbiji da bude most saradnje između dve države.

Denis Kolundžija

izvor: www.dnevnik.rs/politika/bacic-susret-predsednika-za-bolji-odnos-drzava


 


Pogledajte foto galeriju