• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
ALISA U ZEMLJI ČUDESA I mi bismo u europsku uniju! Može li se na mala vrata?
18. 8. 2022.

ALISA U ZEMLJI ČUDESA I mi bismo u europsku uniju! Može li se na mala vrata?

U Palači Srbije na trećem katu, dvorana 368, 12. kolovoza 2022. godine odigrava se spektakularni događaj na kojem nazoči više medija od sudionika sastanka, kojim se najavljuje velebno primicanje kraju izrade dokumenta nazvanog „Alisa u zemlji čudesa“ odnosno „Akcijski plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina za period 2022. – 2025.“ u okviru poglavlja 23. Ako je netko pratio medijska izvješća po ovom pitanju, moglo se zaključiti kako je sve besprijekorno urađeno – inkluzija, razgovori, komentari, javna rasprava… scenarij gotovo pa savršen kao da ga je pisao sam Lewis Carroll. Rokovi i zahtjevi prilagođeni samo najvještijima, ali na sreću to nikada nije u dometu objektiva koji o tome uredno izvještavaju. Još nekoliko „finih“ poteza škarama i „kupus“ od 106 listova spreman je za predaju Vladi Republike Srbije. Kada se on prihvati, svi ćemo naredne tri godine gledati u njega, opisivati ga i mjeriti je li još koji list ozelenio, je li glavica još malo porasla…. a karavani će tiho prolaziti pokraj nas.

Tzv. dokument koji predstavlja reviziju prethodnog Akcijskog plana za manjine, ukoliko ne želimo da radi poput sata ludog šeširdžije, nego bude na razini ulaznice u Europsku Uniju, mora se ozbiljno izmijeniti u nekoliko segmenata. On najprije mora odražavati realne potrebe nacionalnih manjina. Dvadeset i dvije nacionalne zajednice u Republici Srbiji prije pola godine dostavile su Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog svoje potrebe, ali taj dokument nije bio iste forme kao i obrasci Akcijskog plana pa je bilo „nemoguće“ uvrstiti ih. Odbačeni zbog svoje nepodobnosti u zahtjevu forme, dostavili smo ih i u obliku komentara na već zgotovljen dokument, a onda je pristiglo nekoliko pojašnjenja za njihovo ponovno odbacivanje – Zahtjev za povećanjem dostupnosti obrazovanja na manjinskom jeziku u smislu proširenja grupa i odjela, jačanja kapaciteta inspekcijskih i stručnih službi, upošljavanja jezično stručnog kadra, promocije nastave na manjinskim jezicima, procesa odobrenja udžbenika i sl. navodno već postoje u Strategiji obrazovanja Republike Srbije i „nema ih potrebe“ dodatno i ovdje navoditi. Za pitanje popisa, očuvanja i promocije kulturne baštine zadužen je čovjek koji je baš za vrijeme sastanka bio na godišnjem odmoru i nije bilo nikog tko bi odgovorio zašto je jedno cijelo poglavlje oko kulturne baštine izostavljeno. Kada je u pitanju zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i javnim poduzećima, na pitanje zašto je jedini pokazatelj „donošenje dugoročnog plana upošljavanja“, dobili smo obrazloženje kako je statistiku uposlenih kadrova u Republici Srbiji nemoguće izraditi!? Iako se na sastancima Međuvladinog mješovitog odbora između Republike Hrvatske i Republike Srbije često govori o padu ili porastu broja uposlenih Srba u policiji, sudstvu i sl. u Republici Hrvatskoj, „naša strana“ još uvijek brani mit o tome kako je statistiku uposlenih osoba u Republici Srbiji nemoguće izraditi! Još uvijek se odupiremo pratiti bijelog zeca, iako silno tvrdimo kako zaista želimo ući u Europsku Uniju. Osoba koja brani takav mit i time priječi Srbiju na europskom putu, u najmanju ruku, trebala bi dobiti razrješenje s odlično plaćene funkcije „eksperta“ za izradu Akcijskog plana kojeg financira ta ista europska Unija.

O zbrčkanoj strukturi Akcijskog plana može se dobiti uvid jedino ako se zanemare savjeti Češirskog mačka i cijeli dokument ogoli, a tekst oslobodi svega onoga što služi isključivo da se ne vidi šuma od drveća. Npr. u okviru mjere „Unaprjeđenje uvjeta za zakonito i pravilno provođenje popisa stanovništva“ jedini navedeni pokazatelj je da su „Podaci o broju pripadnika nacionalnih manjina dostupni?!“. Ne mora se biti veliki ekspert kako bi se prozrela ovakva vrsta simulacije – podaci o broju pripadnika nacionalnih manjina će, možemo sa stopostotnom sigurnošću jamčiti, biti dostupni već do polovine 2023. I? Voilà! Mjera je ispunjena! Uvjeti za „zakonito i pravilno“ provođenje popisa su ispunjeni! Karte su se i bez prijetnje kraljice već posložile. Jedna točka iz Akcijskog plana već će je uspješno riješena! Sve se događa samo po sebi. Nije čak uopće potrebno uključivati nacionalne manjine u proces pripreme, kontrole ili pak provođenje popisa. Ili pak, kao pokazatelji za mjeru „Unaprijeđen rad nacionalnih savjeta nacionalnih manjina“ u dokumentu su navedeni broj sastanaka, broj analiza i broj inicijativa. Dva održana sastanka, jedna „analizica“, jedna inicijativa i eto ga! I rad nacionalnih savjeta će jednostavno biti unaprijeđen! Jedna ozbiljna država kojoj simulacija nije među prioritetnim ciljevima za područje odgovarajuće zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i javnim poduzećima stavila bi SMART indikatore kao što su „broj ustanova koje su izradile sistematizaciju radnih mjesta sukladno načelu razmjerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina“, „Broj pripadnika nacionalnih manjina uposlenih u tijelima državne uprave, upravi jedinica lokalnih samouprava, sudovima i tužilaštvima, MUP-u, carini, prosvjetnom sustavu, javnim poduzećima i sl.“.

Istina, ovakvim trenutnim Akcijskim planom prilično smo si olakšali posao. Brzo ćemo dobiti ulaznicu za Europsku Uniju! Pitanje je samo tko će iz Europske unije dozvoliti ulazak na ovako mala vrata. Tko će dozvoliti da mjerne jedinice ne odgovaraju standardima struke, tko će dozvoliti da indikatori ne odgovaraju mjerama, a mjere realnim potrebama nacionalnih manjina?! Pitanje koje, vjerojatno, neće biti postavljeno – tko će Europskoj uniji ukazati na ovaj način rada izrade tako važnog dokumenta? Tko će i hoće li prihvatiti na sebe tu i takvu odgovornost?! Ili će pak Srbija poput Alise u zemlji čudesa popiti čudotvorni napitak kako bi kroz ovakva vrata ipak uspjela proći? Ili će se mala vrata zatvoriti, ne zarad „bujanja“ nacionalnih manjina u Republici Srbiji, nego zarad povjerenja da će nas bijeli zec dovesti do suživota koji će polučiti da pod jednom zastavom sve nacionalne manjine se i prije nego ih napadne velika vojska karata probude, uđu zajedno na velika vrata broj 23 i konačno ih jednom iza sebe zatvore.

 

Jasna Vojnić, predsjednica

 

Foto: http://vilmaivy.blogspot.com/p/alice.html