• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Blagdan sv. Josipa proslavljen u Hrtkovcima
20. 3. 2023.

Blagdan sv. Josipa proslavljen u Hrtkovcima

Blagdan sv. Josipa – jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – proslavljen je 19. ožujka u Hrtkovcima. Tim je povodom u crkvi sv. Klementa proslavljena sveta misa, nakon koje je u župi priređen prigodan program u okviru kojeg se prisutnima, među ostalima, obratila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.

Ona je podsjetila kako hrvatska zajednica blagdan sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, proslavlja uvijek u drugom mjestu, mjestu kojemu, kako je istaknula, želimo poručiti da nam je posebno važno. „Zato smo danas ovdje u Hrtkovcima. I zato je cijeli Izvršni odbor HNV-a danas s vama. S vama i među vama koji ste podnijeli najveću žrtvu za našu zajednicu, koju nikada nećemo zaboraviti. Došli smo vam danas zahvaliti što ste smogli snage za novi početak, novu udrugu i novu stranicu. Na tome vam čestitamo. Slijedite put i dr. Nikole Dogana koji je brinuo o potrebitima i put sv. Josipa koji je zatajno krčio puteve; oslanjajući se na HNV i vodstvo zajednice u kojoj ćete uvijek imati potporu i zaštitu jer je branik sada u našim rukama.“, poručila je Vojnić.

Proslavi blagdana sv. Josipa prisustvovao je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov koji je ovom prigodom čestitao na odluci HNV-a da se jedan od praznika hrvatske zajednice obilježi u Hrtkovcima, a čestitku je uputio i Hrtkovčanima i Hrtkovčankama koji su odlučili skupa s Nikinčanima i s ljudima iz Platičeva osnovati svoju hrvatsku kulturnu udrugu kao mjesto gdje će se okupljati i prostor u kojem će djelovati kako bi sjećanje, ali i kulturno stvaralaštvo razvijali na ovim prostorima. „Govor u Hrtkovcima uvijek mora uračunati i stanovitu nijemost. Ne smijemo zaboraviti sudbinu Mijata Štefanca i ne možemo zaboraviti brojne vaše sumještane koji su morali ovaj prostor, vaš prostor, ovo mjesto, vaše mjesto napustiti 90-ih godina. Sjećanje na tu žrtvu, sjećanje na tu cijenu koju smo plaćali te godine također ne smije kopniti. Tu smo da zajedno s vama gradimo i to sjećanje, da iskazujemo pijetet spram onih koji su bili žrtve, i na koncu ali ne manje važno da s onima koji su otišli s ovog prostora i koji su danas najviše u Republici Hrvatskoj obnavljamo i gradimo veze i odnose kako bi život ovdje u Hrtkovcima imao perspektivu.“, naveo je, među ostalim, Žigmanov.

Svetu misu predslavio je biskup koadjutor Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina koji je uoči nje istaknuo kako je svako okupljanje uvijek veliki događaj, pogotovo za hrvatsku zajednicu koja djeluje na prostoru Vojvodine. Na pitanje koliko slobodno tamošnji puk može očitovati svoju vjersku i nacionalnu pripadnost, on je odgovorio da još uvijek postoji puno rana koje ljudi s ovih prostora nose, pogotovo iz Srijema te je izrazio uvjerenje kako su ovakva okupljanja jedan korak prema izlječenju svega onoga što se dogodilo i pogled prema budućnosti, prema nečem novom. Istaknuo je kako podržava svaku inicijativu koja je na tome tragu te sve inicijative koje su za novi rast i priliku za naš korpus koji djeluje na ovim prostorima. Rekao je i kako su na državnoj, političkoj razini neke nove mogućnosti, budući da „imamo ministra iz hrvatskih redova, koji može komunicirati neke naše potrebe i izazove pa da se i na toj razini mogu neke stvari rješavati“.

Proslavi blagdana sv. Josipa u Hrtkovcima, među ostalim, prisustvovali su i otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji Natali Lulić, predsjednik mjesnog HKU-a „Dr. Nikola Dogan“ Mirko Paulić i župnik župe sv. Klementa u Hrtkovcima i sv. Antuna Padovanskog u Nikincima preč. Ivica Živković.

Podsjetimo, sv. Josipa je Hrvatski sabor 1687. godine izabrao za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva odnosno hrvatskog naroda.