• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Donacija za učenike hrvatskih odjela srednjih škola
7. 10. 2019.

Donacija za učenike hrvatskih odjela srednjih škola

Učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba i ravnatelj Zlatko Stić posjetili su u petak i subotu Hrvate u Vojvodini. Razlog posjeta bilo je izvođenje kazališne predstave “Tamo da putujem” u Monoštoru i Subotici, kao i donacija udžbenika za sva četiri razreda tehničke škole i gimnazije.

Suradnja Prirodoslovne škole iz Zagreba i Hrvata u Vojvodini započela je još prije četiri godine razmjenom učenika, kao i dva puta donacijom. “Ovoga puta priredili smo mjuzikl koji smo htjeli podijeliti s Hrvatima u Vojvodini, te nakon gostovanja u Monoštoru, nastupamo u Subotici, a uz to donijeli smo i udžbenike matematike i fizike za sva četiri razreda tehničke škole i gimnazije”, rekao je ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba Zlatko Stić.

U prikupljanju udžbenika sudjelovali su i učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba dajući određenu svotu novca. “Izuzetno mi je drago da smo mogli pomoći Hrvatima u Vojvodini koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku”, izjavila je Ema Horvat, jedna je od učenika koji su, osim u izvođenju mjuzikla, sudjelovali u prikupljanju ove hvale vrijedne donacije. 

“Problem nabave srednjoškolskih udžbenika je gorući problem i Hrvatsko nacionalno vijeće i Odbor za obrazovanje ulažu ogromne napore kako bi pribavili udžbenike za srednjoškolce. Ova donacija je izuzetno dragocjena i veoma nam je draga zato što će se na neki način riješiti taj problem,” objašnjava Marina Ivanković Radaković, članica Odbora za obrazovanje HNV-a. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća, ona se zahvalila ravnatelju, kolektivu i učenicima Prirodoslovne škole iz Zagreba na njihovom zalaganju. “Ovim gestom su pokazali kako ipak nismo sami u ovim problemima i kako možemo računati na potporu Republike Hrvatske,” zaključuje Ivanković Radaković.

“Mi ćemo i dalje pratiti potrebe djece u Srbiji, što se tiče udžbenika, a pokušat ćemo pomoći i oko tehničke opreme koja nedostaje”, kaže Stić i dodaje: “Kao predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol planiramo osigurati nekoliko stipendija za učenike iz Srbije koji će upisati studij u Hrvatskoj. To su petogodišnje stipendije u iznosu od 1600 kuna mjesečno.” 

Boravak 56 učenika iz Zagreba u Subotici financirali su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba.