• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Održan prvi sat pripremne nastave za buduće studente 
2. 10. 2020.

Održan prvi sat pripremne nastave za buduće studente 

Prvi sat pripremne nastave iz hrvatskog jezika za buduće studente, učenike završnih razreda srednjih škola, održan je jučer, 1. listopada u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. Devetero učenika iz Gimnazije “Svetozar Marković”, Srednje glazbene i Politehničke srednje škole prisustvovalo je prvom pripremnom satu.

Na početku sastanka, predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal pozdravila je prisutne učenike, a potom im je Vedrana Cvijin rekla osnovne informacije o tome što podrazumijeva studiranje u Republici Hrvatskoj, objasnila načine na koje se mogu upisati i kakve ispite na državnoj maturi u Hrvatskoj trebaju polagati.

„S obzirom da za nas odavde nije jednostavan proces upisivanja, potrebno je prikupiti određenu dokumentaciju za upisivanje na fakultet u Republici Hrvatskoj. Mi smo im potpora da bi lakše došli do informacija što im je sve potrebno, da se na vrijeme krenu pripremati. Dok nismo imali osigurane posebne upisne kvote za Hrvate izvan RH, bilo je potrebno hrvatsko državljanstvo da bi se moglo upisati na fakultet u Hrvatskoj. Tu se tada javljao problem, ako učenik tek u završnom razredu srednje škole odluči da želi upisati fakultet u Hrvatskoj, a npr. nema državljanstvo. Ukoliko bi i predao zahtjev za državljanstvo, zbog dugotrajnog procesa često to ne bi bilo riješeno do drugog mjeseca kada se završavaju prijave u sustav obrazovanja na fakultete u Hrvatskoj. Ipak, sada postoje i posebne upisne kvote, za one koji nemaju riješeno državljanstvo, da se mogu upisati,“ objašnjava Vedrana Cvijin.

Ona dodaje da napori ovog tipa pomoći budućim studentima mnogo vrijede, jer se i sama sjeća kako je bilo njoj kada je upisivala fakultet u Hrvatskoj. 

„Kada sam ja upisivala, tada se još nije znalo kako to sve funkcionira, pogotovo jer je državna matura bila i kod njih novina. Morala sam se sama snalaziti za informacije, pitati starije studente što mi je sve potrebno, kako funkcionira sustav. Kroz godine je Hrvatsko nacionalno vijeće mnogo poradilo na tome, da evo sada imamo instituciju koja se brine za studente, vodi ih kroz čitav proces i pruža potporu koja je izuzetno važna u ovom za njih stresnom periodu,“ zaključuje Cvijin. 

Pripremna nastava odvijat će se svakog četvrtka u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća (Preradovićeva 13, Subotica) od 19.30 do 21 sat, a predavanja i pripremnu nastavu realizirat će prof. hrvatskog jezika Ivan Baričević.