• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Održan sastanak Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja hrvatske zajednice u Gradu Novom Sadu
7. 12. 2020.

Održan sastanak Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja hrvatske zajednice u Gradu Novom Sadu

Na drugom sastanku Radne skupine za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između Grada Novog Sada i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, održanom 7. prosinca u novosadskoj Gradskoj kući, razmatran je plan rada Radne skupine za 2021. godinu.

Članovi Radne skupine delegirani od strane HNV-a, zahvalili su se na suradnji vodstvu Grada Novog Sada tijekom organiziranja Dana hrvatske zajednice u Petrovaradinu u listopadu, a vijećnik HNV-a i upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ Goran Kaurić ostale je članove informirao o tijeku konzultacija između HNV-a i Kabineta predsjednika Republike Srbije glede osiguravanja financijskih sredstava za unutarnje uređenje kuće bana Jelačića te o koracima koji slijede. Za ove je radove Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada izradio projektnu dokumentaciju koja je svečano predana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću 16. listopada.

Na sastanku su izneseni prethodno usuglašeni prijedlozi aktivnosti Radne skupine: „Među njima nalaze se intervencije na spomeničkoj baštini koje je potrebno žurno provesti, poput ograđivanja Pilerovog križa u Starom Majuru u Petrovaradinu, a kasnije i njegove temeljite obnove budući da je u ruševnom stanju. Ponovno pokretanje Odluke s konceptualnim okvirom za izradu plana detaljne regulacije Starog Majura u Petrovaradinu, za koji je potrebno zadužiti Javno poduzeće „Urbanizam“ te intenziviranje radova na završetku izrade Elaborata o zaštiti prostorne kulturno-povijesne cjeline Stari Majur u Petrovaradinu, dvije su točke na čijoj realizaciji očekujemo intenzivne aktivnosti tijekom prve polovice iduće godine. Obnova nadgrobnog spomenika Josipa Runjanina, skladatelja hrvatske himne,  na Uspenskom groblju prihvaćena je kao potreba investicijskog ulaganja u ovaj spomenik kulture“, rekao je Darko Polić, član Odbora za kulturu HNV-a. Polić je dodao kako se diskutiralo i prijedlogu o postavljanju spomen-ploče Petrovaradincu Franji Malinu, publicistu, profesoru, prvom kustosu i upravitelju Muzeja Matice srpske. 

Predložene su, kao žurne, intervencije na redovitom košenju i hortikulturnom uređenju porte crkve Uzvišenja Svetog Križa u Petrovaradinu, kao i obnova križa ispred ulaza u crkvu, sagrađenog prije točno 150 godina, koji je nedavno zbog starosti znatno oštećen (otpala je poprečna greda i dio korpusa). Na isti je način predloženo redovito košenje i uređenje „centralne“ ulice Starog Majura, ulice Patrijarha Rajačića, osobito dijela na kojem se ona križa s ulicom Vladimira Gortana, a gdje se nalazi Pilerov križ. Na sastanku su inicirani ponovni razgovori o izučavanju predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture na području Grada, o čemu se očekuje sastanak s članom Gradskog vijeća za obrazovanje.

M. T.