• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Održana radionica za srednjoškolce na temu “Razlikovni rječnik srpskoga i hrvatskoga jezika”
24. 10. 2019.

Održana radionica za srednjoškolce na temu “Razlikovni rječnik srpskoga i hrvatskoga jezika”

Radionica na temu “Razlikovni rječnik srpskoga i hrvatskoga jezika” održana je večeras u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Subotici. Radionicu je održao lektor hrvatskog jezika Tomislav Čužić, a sudionici su bili svi učenici od prvog do četvrtog razreda iz svih subotičkih srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku. 

Radionica je organizirana u sklopu manifestacije “Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova”, koju već tradicionalno organizira Hrvatska čitaonica, a suorganizatori su Gradska knjižnica Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji. 

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća događaju je nazočila asistentica u obrazovanju Nataša Stipančević, u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, dok je u ime domaćina bila predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković koja je na početku pozdravila nazočne.  

Tijekom radionice, djeca su bila podijeljena u skupine, a zadatak im je bio lektorirati odnosno prevesti tekst. Nakon toga, uslijedio je kviz, a oni najbolji osvojili su i nagrade. 

“Bila je to radionica, više nego predavanje, kako bi učenici mogli na praktičnim primjerima bolje upoznati te razlike. Posebice zato što još i danas postoje mišljenja da su to dva ista jezika, a pokušao sam upozoriti i znanstveno to potvrditi da ipak nije tako. Svaki je jezik, bilo hrvatski bilo srpski, zaseban jezik, ima svoju povijest, tradiciju, kulturu. Ako su učenici barem dijelom to spoznali danas, mislim da je ova radionica imala smisla”, izjavio je lektor hrvatskog jezika Tomislav Čužić.