• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Plenković: Hrvatska stoji iza Hrvata u Srbiji
19. 9. 2019.

Plenković: Hrvatska stoji iza Hrvata u Srbiji

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je na današnjoj 179. sjednici Vlade da je prošloga tjedna održan važan sastanak s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim i predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnom Vojnić. 

“Važno je da imamo intenzivnu, kvalitetnu, otvorenu komunikaciju s Hrvatima koji žive u Srbiji, da našim aktivnostima podržavamo sve njihove brojne programe, da čuvamo njihov identitet i da znaju da Hrvatska stoji iza Hrvata u Srbiji.” izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

On je dodao da je dogovoren niz projekata koje će primarno podržavati Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao i druga ministarstva koja su angažirana u pogledu čuvanja identiteta Hrvata koji žive u Srbiji.

“Smatramo da je poštovanje hrvatske manjine u Srbiji, kao i njihova sigurnost i prava, izrazito važno, a tako želimo da i manjine u Hrvatskoj imaju i uživaju prava i dobro se osjećaju. Prema tome, posebno je bitno da upravo oni najviše podržavaju ovu politiku koju vodimo, jer razumiju koliko su ova pitanja osjetljiva i važna.” zaključuje čelni čovjek Vlade RH.

“Cijenimo i pozdravljamo to što se pitanje položaja i prava hrvatske manjine u Republici Srbiji našlo među prioritetima na sjednici Vlade Republike Hrvatske.” izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. 

 

Izvor: Vlada Republike Hrvatske